Komut Yazalım – Hız Limiti Kontrolü

Yardımcıya nasıl komut ekleyebileceğimizi önceki yazılarımızda belirtmiştik. Şimdi göreceli olarak biraz daha komplike bir komut oluşturalım. Bu komut siz Hız Sınırını Aştımmı diye sorduğunuzda size eğer o an 90 km/saat ten hızlı gidiyorsanız Hız sınırını aştınız, diğer durumlarda ise Hızınız normal diyerek cevap versin.

Yeni komut ekranını açtıktan sonra doldurulması gereken 2 alan var. Soru Kelimeleri ve Cevap Şablonu. Aşağıdaki ekranda bu 2 alanı nasıl dolduracağımızı görebilirsiniz.

Şimdi açıklamasına geçelim:

Soru kelimelerinde olası soruları | işareti ile ayırıyoruz yani iki soru formatı var: Hız sınırını aştım mı ve Hız limitini aştım mı
Farkettiyseniz aştı dan sonra % işareti bulunmakta. % işareti devamında herhangibir karakter serisi gelebilir anlamındadır. Yani aştımmı, aştıkmı,aştınmı gibi olasılıkları içerir. Bu şekilde 2 soru formatı aslında çok sayı formatına eşleniyor.

Cevap şablonunda CEYD dili fonksiyonlarını kullanıyoruz. Daha önceki yazılardan hatırlanacağı üzere SET değişken tanımlama,RET varolan bir komutun sonucu, GET değişkenin içeriği, IF de koşul işlemleri için kullanılıyordu.

Kısaca, d1 adında bir değişken tanımlıyoruz. Bu değişkene hızım kaç işleminden dönen hızımızı döndürüyoruz. Diyelim o an hızımız 100km/sa. O zaman d1 değişkenimiz 100 değerini alıyor. IF ile d1 değişkenimizi 90 ile kıyaslıyoruz. ? işaretinden sonraki cümle, kıyaslama doğru ise ekrana gözüküyor. : işaretinden sonraki cümle ise kıyaslama yanlış ise ekranda gözüküyor.

{! işaretleri her fonksiyonun başlangıç noktası için kullanılıyor. !} ise fonksiyon sonunu ifade ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.