Gelişmiş Komut Ekleme : Gideceğim Yere Ne Zaman Varırım

Bu yazıda CEYD-A ya daha komplike bir komut tanımlayalım. Komut tanımlamanın güzelliği web üzerinden yazdığınız yeni komutların direktif olarak kendi cihazınıza veya onaylandığında tüm ceyd-a lara gitmesi ve Ceyd-a nın daha akıllı ve gelişmiş cevaplar verebilmesi. Şöyle bir örnek düşünelim CEYD-A HIZ komutunu ve KALAN MESAFE komutunu bildiğinden, bu 2 veriden alınan bilgi ile gidilecek yere ne kadar zaman sonra ulaşılacağını hesaplatıp söylettirebiliriz. Formül ise şu : Varış yerine Kalan Saat = Mesafe / Hız

Yeni komut tanımı şu şekilde olsun:

SORU KELİMELERİ:
ne zaman varırı*

SORU ŞABLONU:

CEVAP:

Bu yukarıdaki ifadeleri yeni komut olarak ekledikten sonra Ceyd-a ya Kartal ne zaman varırız, Kadıköye ne zaman varırızNeomarine ne zaman varırız gibi sorularımızı Ceyd-a yorumlayıp bize sunacaktır. Cevap CEYD diliyle oluşturulduğu için önceki yazılarda dil ile ilgili bilgiler vermiştim. Bu örnekte bazı önemli noktalara değineceğim: Dikkat ederseniz Cevabın içinde {HERHANGİ1} ifadesi var. Bu 1.parametre anlamındadır. Bu ifadeyi kullanabilmek için soru şablonu eklenmiştir. Soru şablonu sorunun formatını belirler. Parantez içine alınan bölüm parametredir ve {HERHANGİ1} i işaret eder. Ne zaman varırız ın başındaki her ifade 1.parametre olarak yorumlanır.  Örneğimizde Pendoryaya ne zaman varırız dediğimizde Pendoryaya, {HERHANGİ1} ifadesi olarak algılanır ve bu şekilde cevap kısmında RET {HERHANGİ1} mesafe ne kadar ifadesi RET Pendoryaya mesafe ne kadar olarak çözümlenir.  RET komutu ile CEYD-A ya bildiği bir komutu yorumlattığımız için de CEYD-A, Pendorya ya mesafeyi hesaplar ve sonucu döner. SET ile ismini kendimiz verdiğimiz mesafe ve hiz isminde iki değişken tanımlıyoruz. GET ile bu değişkenleri alıyoruz ve EVAL ile bu değişkenler hesaplatılıyor.

Esasında alıştıktan sonra kolaylaşan bir yapı. Herşeye rağmen karışık ta olsa aşağıdaki sonucu görmek ise muazzam bir olay.

Önemli bir bilgi eğer CEYD dili ile siz de benzer komutlar yazacaksanız, yazılımcılar bilir, her karakterin bir önemi var. Bir karakterin bile eksik veya hatalı olması komutun çalışmamasına sebep verebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.