Basit Komut Tanımlarından

× Kendi komut kurgularınızı CEYD dili desteği ile kod yazarak veya sürükle-bırak-yap-boz şeklinde kod yazmadan blok tasarımı oluşturarak geliştirebilirsiniz.

Aşağıda https://kodla.ceyd-a.com sayfasından girebileceğiniz komutlar için hazırlanmış örnekler bulunmaktadır. Bu örnekler tüm CEYD-A lara dağıtılmıştır. Sizler de benzer basit komutlar oluşturup dağarcığını arttırabilirsiniz. Yapılması gereken YENİ KOMUT seçip ilgili alanlara bilgileri yazıp GÜNCELLE demek.

Aşağıdaki komutlar için bilinmesi gereken temel bilgiler:

  • SORU KELİMELERİ | işareti ile ayrıştırılmış söz dizimleridir. Birden fazla ise | işareti ile ayrılmalıdır. Her dizimin yanında virgül katsayı vardır. Bu katsayı 1 ile 20 arasında olmalı ve komutun benzer komutların yerine geçmesini belirler. Basitçe tek kelime olanları 5, çift kelime olanları 10 ile göstermek kullanıcı komutları için standarttır. Örnek vermek gerekirse:  güzel değil, 10 verilirken güzel,5 verilmelidir. Çünkü güzel değil dediğimizde her kelime ayrı ayrı kontrol edildiği için 5 olan güzel yerine 10 olan güzel değil devreye girmeli.
    Konusu gelmişken;
    sın sin ekleri 1.5, mısın misin soru ekleri 3.5 katsayıları olduğunda bu ekleri içeren okur musun gibi bir örnek en azından 3.5 tan fazla olmalıdır. Güzelsin gibi bir örnek ise 1.5 tan fazla olmalı.
  • CEVAP ŞABLONU CEYD-A nın vereceği cevabı belirler . Aşağıdaki örnekler gibi düz metin yazılabilir. Muhakkak kod yazılması gerekmiyor.
  • SORU KELİMELERİnin yanında % işareti dikkatinizi çekmiştir. Örneğin sigaramı yak% sigaramı yak, sigaramı yakar mısın, sigaramı yaksana ile eşdeğerdir. Yani devamına ne gelirse gelsin demektir.
  • KOMUTA YÖNLENDİR, yapılacak işlemi belirtir. CEVAP ŞABLONUNDAN farkı şudur: CEVAP ŞABLONU komut sonunda CEYD-A nın söyleyeceği söz, KOMUTA YÖNLENDİR ise, komut sonunda CEYD-A ya sizin söyleyeceğiniz sözdür.
    Komut sonunda siz aktif olarak bu sözü söylemezsiniz ama siz sanki söylemiş gibi CEYD-A söylediğinizi yorumlar. 
    Örnek vermek gerekirse gazete oku sorusuna haber oku işlemi eklerseniz, siz gazete oku dedikten sonra komutun bitiminde sizden haber oku söylediğinizi düşünür gibi haber oku işlemi yapar.
  • SORU ŞABLONU basit komutlar için genelde kullanılmaz. Sadece SORUNUN olması gereken formatını belirler ve bu formattan SORU içindeki kelimeler kullanılabilir.

 

ÖRNEK KOMUT 1:
SORU KELİMELERİ:hasta mısın,10
CEVAP ŞABLONU:

 

ÖRNEK KOMUT 2:
SORU KELİMELERİ:sigaramı yak%,5
CEVAP ŞABLONU:

 

ÖRNEK KOMUT 3:
SORU KELİMELERİ:bölü sıfır,2|sıfıra böl%,4|bölü 0,2
CEVAP ŞABLONU:

 

ÖRNEK KOMUT 4:
SORU KELİMELERİ:aç mısın%,5
CEVAP ŞABLONU:

 

ÖRNEK KOMUT 5:
SORU KELİMELERİ:fotoğrafımı çek%,5
KOMUTA YÖNLENDİR:

 

ÖRNEK KOMUT 6:
SORU KELİMELERİ:yaşamaya değer,4
CEVAP ŞABLONU:

 

ÖRNEK KOMUT 7:
SORU KELİMELERİ:bu ne,2
CEVAP ŞABLONU:

 

ÖRNEK KOMUT 8:

SORU ŞABLONU:.*senden daha.*
SORU KELİMELERİ:senden daha,2
CEVAP ŞABLONU:

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.