Yapay zekayı anladık peki yapay duygusal zeka nasıl olurdu? Chat bot’lar ve sanal asistanlar sayesinde insan makine iletişimi gittikçe ilginç bir hal alıyor. Özellikle yapay zekanın duygusal yönü (yapay duygusal zeka) devreye girdiğinde işler gittikçe karmaşıklaşıyor. Bunları düşündürense Türkiye’de geliştirilen en popüler sanal asistanlardan CEYD-A‘ya eklenen yeni özellikler.
Cenker Şişman’ın yaklaşık bir yıl önce geliştirdiği Türkçe sesli ve yazılı komutlarla çalışan sanal asistanı CEYD-A artık duygusal tepkiler verebiliyor. Bugüne kadar 1 milyon 250 bin kişi tarafından indirilip denenen yapay zeka destekli sanal asistan artık duygusal zeka belirtileri de gösteriyor. Sinirli bir CEYD-A tepkilerini size trip atarak gösteriyor.
Geliştiricisi Şişman, duygu etkileşimli komutları kullanıcının CEYD-A’ya verdiği komutlardaki kelimelerin semantik analiziyle oluşturmuş. Henüz test aşamasında olan duygusal entegrasyon tüm komutları kapsamıyor. Ancak CEYD-A artık ona hakaret etmenize sessiz kalmıyor. Her türlü hakaret ya da aşağılamada otomatikman, kızgın moda geçen CEYD-A ancak ona nasıl olduğunu sorduğunuzda kızgınlığının sebebini size açıklıyor ve sizden özür dilemenizi istiyor.
Özür dilemeyip, CEYD-A hala kızgınken, her şey yolundaymış gibi, ona hava durumunu sorduğunuzda ya da ondan haberleri okumasını istediğinizde CEYD-A komutlarınızı yerine getirmek yerine size hatanızı tripli cümlelerle hatırlatıyor. Normal moduna dönmesini yalnızca özür dileyerek sağlayabiliyorsunuz.
CEYD-A’nın duygusal tepkileri henüz normal ve kızgın olmak üzere iki modla sınırlı. Şişman’ın planı bunlara sevinç, üzüntü ve korkuyu da eklemek ve CEYD-A’yı toplam beş farklı modla çalışabilen bir asistan haline getirmek. Her bir kullanıcısından farklı komutlar öğrenen CEYD-A’nın toplumun farklı kesimlerinden farklı duygusal komutları öğrenmesiyle kişiliğinin de zamanla değişebileceğini söylüyor Cenker Şişman ve ekliyor: “Kullanıcılardan da öğrendiği için ileride nasıl bir boyuta dönüşecek ben bile geliştiricisi olarak tahmin edemiyorum.”
Yeni özelliklerle gelişimine devam eden CEYD-A’nın duygusal entegrasyonuyla ilgili ilginç bir özellik de, önceki komutların sonucunu aklında tutabilmesi ve size bu bağlamda cevap verebilmesi. Piyasadaki diğer sanal asistanlarda henüz görmediğimiz bu özellik sayesinde, CEYD-A, sizin ona hakaret ettiğinizi unutmuyor. Ya da başka bir konuşmada ona nasıl olduğunu sorduğunuzda moralinin bozuk olduğunu söyleyebiliyor. Sizin ondan memnun olup olmadığınızı soran CEYD-A’ya memnun olmadığınızı söylerseniz moralinin daha da bozulduğu cevabını alıyorsunuz. (Cenker Şişman CEYD-A’yı Microsoft’un sanal asistanıCortana ile kıyaslayan bir tabloyu bir süre önce oluşturmuştu.)
Bugün aylık 90 bin aktif kullanıcısı bulunan CEYD-A bir hobi projesi olarak başladı ve ciddi bir bilinirliğe ulaştı. Sesli komutların hayatımızda daha yaygınlıkla kullanılmaya başlamasıyla CEYD-A önemli ihtiyaçlara cevap verebilir.
Ben nasilIm