Vapur Seferlerini Söyletelim

CEYD diliyle yazacağımız bu örnekte CEYD-A ya İstanbul şehir içi vapur seferlerini söyletelim. Söyleyeceğimiz cümlenin içinde olmazsa olmaz vapur olacağı için soru kelimelerine vapur% yazıp katsayısını yüksek tutuyoruz. Yüksek tuttuğumuz için, içinde vapur geçen başka cümlelerle karışmaması gerekiyor. Bunun için cümlemizin şablonunu SORU ŞABLONUNDA gösteriyoruz. Eğer soru şablonunu seçmez isek VAPUR NEDİR gibi sorularda da bu komutu çalıştırıp tarife göstereceğinden şablon önemli bir yer tutuyor bu tip örneklerde.
Cümle örneklerimiz KARAKÖY VAPUR SEFERLERİ NELERDİR, VAPUR SEFERLERİ, EMİNÖNÜ VAPUR SEFERİ,KARAKÖY VAPURU KAÇTADIR ve benzerleridir. O halde bu yapıya uyan şablon aşağıdaki gibidir.
(.*?)(vapur sefer|vapuru kaç).*

(.*?) parametre olabilir veya olmayabilir. Olursa karaköy,kadıköy,eminönü,kabataş gibi iskele isimleri ile örtüşecek. Eğer sadece VAPUR SEFERLERİ dersek parametre olmayacağı için kullanılmayacak
(vapur sefer|vapuru kaç) parametre devamında vapur sefer,vapur seferleri,vapuru kaçta gibi şablonu belirleyecek söz dizimi olacak.
.* bu söz diziminden sonra herhangi bir ifade gelebilir. Örneğin vapur seferLERİNİ GÖSTER deki LERİNİ GÖSTER gibi.

Cevap şablonunda ise önce parametrenin var olup olmadığına bakıyoruz. Yok ise CEYD-A ya sorduruyoruz ve yer değişkenine bu parametreyi yani iskele ismini atıyoruz. Sitemizden ilgili anasayfayı yükleyip içinde yer geçen linki bulup bu linkteki sayfayı da okutuyoruz. Okunan tarifelerin olduğu sayfa detaysayfa değişkenine atılıyor. Sonra bu sayfadaki selector kullanarak istenen bölüm yazdırılıyor.

Daha önceki yazılarda sayfanın kodundan selector tercihinin nasıl yapılacağını anlatmıştım.  Bunun dışında en sona yapı, html kodunu desteklediğinden kaynak belirtmeyi de unutmuyoruz.

Son hali aşağıdadır:

SORU ŞABLONU:(.*?)(vapur sefer|vapuru kaç).*
SORU KELİMELERİ:vapur%,20|
CEVAP ŞABLONU:

 

  

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.