IF Koşul Komutu

× Kendi komut kurgularınızı CEYD dili desteği ile kod yazarak veya sürükle-bırak-yap-boz şeklinde kod yazmadan blok tasarımı oluşturarak geliştirebilirsiniz.

Yapı akışının olmazsa olmazı koşul ifadesi IF komutunu CEYD dili ile kullanarak değişik şartlarda farklı işlemler yapmasını sağlayabilirsiniz.

Aşağıdaki örnekte $derece değişkenine hava sıcaklığını atıyoruz ve eğer sıcaklık 19 dan büyükse CEYD-A’ya Hava sıcak, eğer değilse Hava soğuk dedirtiyoruz.

IF koşulunu olumlu sağlayan blok ?? ile gösterilmektedir. Olumsuzu sağlayan blok ise :: ile gösterilmelidir.

IF içinde sadece yazı yazdırmak değil işlem yaptırmak ta mümkün. Örnekte istediğimiz bir siteyi sadece bir kez yükleyen ve içeriğini sayfaicerik değişkeninde tutan bir kod bulunmakta. Bu şekilde sayfalardan aynı veriyi sürekli yükleyip değişkene atacağımıza sadece bir kez yükleyip işlem yapabiliyoruz.

Bu şekilde koşullara bağlı daha modüler komutlar oluşturmak mümkün.

Başka bir örneğe bakalım:
Siz CEYD-A ya yaşınızı söylediğinizde size yorum yapsın. Aşağıdaki örnek söylediğiniz cümleden yaşınızı alıyor ve yaş aralıklarına göre yorum yapıyor. Örneğin ben 45 yaşındayım dediğinizde yaş olgunluk çağı olduğu için ona göre yorum yapıyor. Cümlenizin içinde muhakkak yaşındayım geçtiği için soru kelimelerine yaşındayım yazıyorsunuz. Soru şablonu cümlenin tam formatını göstermektedir. {HERHANGİ} bir ifade sonrasında  ({SAYI1}) olarak parametre ve  yaşındayım  cümlenin tam formatı. Yani ben 16 yaşındayım ceyd-a, 18 yaşındayım ben, 24 yaşındayım bu arada gibi ifadeleri kapsamaktadır. Son olarak CEVAP kısmına kodumuzu yerleştiriyoruz. IF (koşul) komutuyla {SAYI1} parametresini kontrol ediyoruz ve ona göre yorum yazıyoruz. Komutun son hali aşağıdaki gibidir.
Bu komut tüm CEYD-A lara yayılmıştır. Sizin yazmanıza gerek yoktur. Benzer Komutları https://kodla.ceyd-a.com sitesinden yazabilirsiniz.

SORU KELİMELERİ:
yaşındayım
SORU ŞABLONU:
{HERHANGİ}({SAYI1}) yaşındayım{SON HERHANGİ}
CEVAP ŞABLONU:

ÖRNEK KULLANIM: ben 45 yaşındayım ceyd-a

CEYD dilindeki koşul deyimi olan IF deyimi için @@ ve && kullanarak kontrolu detaylandırmak mümkün.

Bilindiği gibi C++ Java gibi dillerde || veya, && ve olarak işlev görmektedir. Aynı şekilde CEYD dilinde de bu işlevleri kullanabilmek mümkün. Tek fark olarak || veya ifadesi için CEYD dilinde @@ kullanabilirsiniz.

Aşağıdaki örnekte saat değişkenine şu anki saat atanıyor. Eğer saat değişkeni 12 den büyük ve 17 den küçük ise CEYD-A Öğle vaktindesin, diğer durumlarda Öğle vakti değil diyor.

IF komutunun desteklediği koşul işaretleri ise şunlar:

== eşittir
!= eşit değildir
<= küçük eşittir >= büyük eşittir
< büyüktür > küçüktür
in içinde bulunuyor. Bir cümle içinde söz diziminin geçip geçmediğini kontrol etmek için kullanılabilir.

Aşağıdaki örnekte ise, eğer okuduğumuz site hata döndürüyorsa icerik değerinde ### HATA KODU …. şeklinde bir değer döndürecektir. Bu hatayı tespit edebilmek içinde $icerik değerinde ### geçip geçmediğini aşağıdaki gibi öğrenebiliriz.

has içerir: in işaretinden farkı, bir cümle içinde belirtilen kelimelerden herhangi birinin olup olmadığının tespit edilmesidir.

haserrors cümlede hatalı mı? Eğer kontrol edilen cümle boş değer ise veya ### ifadesi içeriyorsa 1 değeri döner başka koşul doğru olarak sonuçlanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.