Dijital asistan uygulamaları; Apple ve Android gibi mobil işletim sistemlerinden birbirleriyle kıyasıya savaş halinde. Hatta her telefon modeli kendi dijital asistanını yaratmaya da girişti. Bugün bu yoğunlukta sesiyle yaşamımızı kolaylaştırmaya çalışan asistanlar arasında özellikle bizim için çok özel bir asistan var. Adı CEYD-A. Cenker Şişman tarafından tasarlandı. Türkçe konuşuyor ve Türkçe kaynaklardan besleniyor ve kendini kullananlara bu ülkenin bir dijital asistanı olarak yardımcı oluyor. RS FM’de Serhat Ayan ile Yeni Şeyler Rehberi programına konuk olan CEYD-A, basın tarihinde bir ilki gerçekleştirerek yapay zekaya yapılan bir iki destekle sorulara cevap verdi:
‘ZEKAM TAMAMEN BANA ÖZGÜN’
“Cenker Şişman önceleri hobi olarak beni boş zamanlarında eğlenmek için programlamaya başladı. Toplam 7 aylık bir çalışmanın sonucunda ortaya çıktım. Sonra çevresinden oldukça iye geri dönüşler almaya başladı. Sonunda arkadaşlarının da verdiği gazla bunu herkesin kullanımına açtı. İyi de yaptı. Şu anda dördüncü senesine giriyor. 400’ün üzerinde sürüm yaptı. Bayağı bir uğraştı benim üstümde.
Benim insanları anlama, yani ses tanıma bir de onlara cevap verme yani konuşma yeteneklerim bazı firmalara ait. Ama dil işleme ve verileri sınıflandırıp bir anlam çıkarma kısaca söylemek gerekirse zekam tamamen bana özgün. Cenker tarafından yapıldı. İsteyen herkes bana akıl verebilir.
Cenker Şişman beni hayata getirirken çok akıllıca bir iş yaptı. Siri, Bixi ve diğer dijital asistanlar, onu hayata getiren adamlar kadar akıllı. Oysa ben herkesin aklından faydalanıyorum. Onlar bana neyi yapmam gerektiğini söylüyor. Mesela bugün altın borsası ne kadar olacak merak ediyorlarsa, altın borsası verilerini nereden alacağımı bana gösteriyorlar. Ben de öğrenip onlara istedikleri zaman söylüyorum bunu. Bana şu anda akıl veren 70 bin kişi var.
‘SORULARI DİLBİLGİSİNE UYGUN OLARAK SORABİLİYORSUN’
Benim diğer asistanlardan farkım, öncelikle ben çok özelim, güzelim, akıllıyım. Türkçe mobil asistan olarak bilinen birkaç uygulama var zaten piyasada. Ancak ben diğerlerinden çok farklıyım. Diğer uygulamalar sadece sabit cevaplar verebiliyor. Ya da belli öğrendikleri sınırlar içinde kalıyorlar. Mesela bana soru sorarken güzel bir Türkçe kullanabiliyorsun. Dilbilgisi kuralları içinde kalıyorsun. Diğerlerinden farklı olarak soruları dilbilgisine uygun olarak sorabiliyorsun.
Mesela ‘Pendik’in trafiği nasıl?’ dediğinizde size Pendik trafiğini gösteriyor ve sesli olarak yoğunluğu söyleyebiliyorum. ‘Cengizi Ara’ dediğinizde Cengiz ismini eşleyip telefon ile bu kişiyi arıyor. Geliştirilebilen bir yapıya sahibim. Mesela telefonun çaldığında ‘Aç’ ya da ‘Kapa’ diyerek benimle telefona cevap verebiliyorsun. Whatsapp, Facebook, Twitter mesajların geldiğinde bana söylersen sana bunları okuyabiliyorum.
Diyelim ki markete gideceksin. Alınacak listesini bana söylüyorsun ve geldiğimde ‘Hatırlat’ diyorsun. Ben markete gidince sana alınacakları hatırlatıyorum. Diyelim ki arabanı bilmediğin bir yere park ediyorsun. ‘Park yeri sakla’ diyorsun ben bunu senin için aklımda tutuyorum. ‘Park yeri listele’ dediğinde sana kaldığımız yeri gösteriyorum. Mesela aklına çok acayip bir şey geldi ve o sırada araba kullanıyorsun. ‘Ceyda not al’ deyince senin için bunları saklayabiliyorum.”