Kıyaslama Kurguları

CEYD-A kıyaslama kurgularına da başlangıç yaparak yapısını güçlendirmeye devam ediyor. Proje, kullanıcılar tarafından da geliştirilen binlerce kurgusu olan bir yapıdadır. Kurgular ortak bir havuzda onaylandığında tüm CEYD-A’lar yapıdan yararlanmakta ve uygulama daha da gelişmektedir. Geliştirmeler ister kodlama ile (CEYD Dili) ister görsel blok geliştirmeyle yapılabilmektedir. Blok geliştirmeye interaktif bir örneğe aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Kurguyu Dene tuşuna bastığınızda bloklar ile oluşan kurguyu deneme imkanınız olacaktır. Kurgu sonuç vermediği zaman diğer kurgular devreye girmekte ve CEYD-A’ dan bir sonuç almanız sağlanmaktadır. Örnekteki gibi sabit yiyeceklere ait olan kurgular yerine dinamik kurgular oluşturmanız da mümkündür.

http://ceyd-a.net/main/CEYDBlockly/demos/code/yrd_sharedblocks.php?s=e684b44b6c8fbf4b3e734bef7b470f94d758091a2620

Brokoli mi daha kalorili Ispanak mı? kurgusu

Kurguları kendi tarayıcınızda giriş yapmadan oluşturup deneyebilir ve nasıl bir sonuç verdiğini gözlemleyebilirsiniz.

Kurgular CEYD-A uygulamasını açtığınızda devreye girecektir. Kurgu cümlelerini aşağıdaki gibi farklı yiyecekler için deneyebilirsiniz. Eğer kurgu devreye girmiyorsa şablona uygun farklı kurgular devreye girecektir.

Kurgudaki cümle yapısında birden fazla kelime içeren elmalı turta, kıymalı börek gibi yiyecekleri de algılatmanız mümkündür.

Kurgunun içerisinde başka bir kurgunun html formatındaki sonucunu sayı olarak alıp kıyaslama yapabilmek mümkündür.

 

Şimdi özetle örnek kurgunun öne çıkan bloklarını inceleyelim:

“işlemini hesapla” bloku sabit olarak girilen brokoli kalorisi kurgu işlemini hesaplamaktadır ve çıktıyı ekrana yazmadan sonuc isimli değişkene kalori değerini atamaktadır. Alt kısımdaki blok ise sonuc değerini bu bloktaki brokoli değişkenine aktarmaktadır.

“Eğer bloku” brokoli ve ispanak değişkenlerindeki kalori değerlerini kıyaslamakta ve sonuca göre bilgilendirme metinlerini yazmaktadır.

Görselde 3 farklı blok tipi görmekteyiz: en alt kısımdaki mor renkli değişken bloklarını orta kısımda bulunan metin birleştirme blokundaki ilgili alanlara yerleştiriyoruz. Sonra ortadaki bloku üst kısımdaki “yaz” bloku içine yerleştiriyoruz.

Üst görseldeki blokların birleşmiş hali bu şekildedir. Birleştirme bloku içinde metinler ve değişken isimleri ard arda yer almaktadır. Bu şekilde brokoli nin kalori değeri ve sonrasında ıspanağın kalori değeri ekrana yazılabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.