Doğal Dil İşleme İçin Alt Seviye Komutlar

CEYD-A, kendi geliştirme dili olan CEYD ile gelişiyor. Kendi dili ile yeni kelime işleme komutları yazabilmek mümkün.
Örnekte CEYD ile yeni oluşturulan, peş peşe aynı harfleri eleyen komut gösterilmekte. Sonrasında bu komutu yeni Doğal Dil İşleme komutlarında kullanabiliriz. CEYD-A modüler yapısıyla kendi dilini kullanarak gelişmektedir.
Komutları hem android telefonlarda hem de örnekte gösterildiği gibi https://asistan.ceyd-a.com sitesinde deneyebilirsiniz.
Bu şekilde kendisi cihaz üzerinde algoritmayı yorumlayıp işlemleri gerçekleştirebiliyor.
Ama başka örnekler için yapı hayal gücünüzle sınırlı. Zemberek dahil değişik kütüphaneler de kullanabilirsiniz. Burada CEYD-A nın kendisinin en alt seviyede işlemler yapabildiğini göstermek istedik.

Kodun Açıklaması:

Cümle içindeki toplam karakter sayısı kadar FOR döngüsü içinde her karakteri geziyor ve önceki karakter yeni karakterden farklı ise yeni karakteri basıyor. Yoksa basmıyor. Basılan karakterler ekrana değil SET (atama komutu) ile değişkene atanıyor ve gösteriliyor.
{!SET $par1={!FOR $i=0,$size …….
gibi ilginç bir yaklaşım ile atama da yapabilyorsunuz.

Yeni oluşturduğumuz cmdremoveduplicatecharacters komutunu kullanan başka bir CEYD komutu aşağıdadır. cmdsoundslike komutu yine CEYD dili yazılmıştır. Modüler yaklaşımı göstermek adına güzel bir örnektir.
Birinde hatalı karakterler bulunan iki aynı cümleyi ses benzerliğine göre karşılaştıran bir komuttur.
Farkettiyseniz CEYD ile yazılan komutlar modüler olarak gelişip büyümektedir.
Bu yeni komut, CEYD-A’nın sorduğu sınav sorularında kullanıcıların verdiği cevapta basit imla hatası yaptığı durumlarda doğru cevabı hatalı algılamaması için kullanılacaktır.

 

Kodun Açıklaması:

Sesli harflerin ve sembol Karakterlerin cümlelerden kaldırıldıktan sonra p-b t-d k-g s-z gibi birbirine ses olarak benzeyen harfler eşitleniyor. Ayrıca bir önceki yazıda oluşturulan karakter eleyen komut kullanılıyor. Oluşan söz dizimleri karşılaştırılıyor.

 

Peki, şu an için gözle görülür bir fayda sağlamayan komutlar ne için kullanılacak? İşte CEYD-A üzerinde çalışabilecek örnek bir sınav sistemi. Sorulara verilecek cevaplarda basit imla hatalarını bu geliştirilen komutlar çözecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.