Komut Katsayıları

CEYD-Asistana yeni komutları düzgün kullanabilme adına tanıtmak için bazı tüyolar vermek gerektiğini düşünüyorum. Soru kelimelerinin yanındaki sayıların ne anlama geldiğini merak etmişsinizdir. Bu sayılar tanımdaki kelimelerin katsayılarını belirtmek içindir. Örneğin ne zaman selam verirsin dediğinizde uygun bir cevap vermesini istiyorsunuz.  Bu komutun içinde daha genel bir anlam içeren farklı, bir selam ver komutu da çıkabilir. Hatta daha  geneli sadece tek kelime içeren ver komutu olabilir. Ver çok geniş anlamlara hitap edebileceğinden eğer ilk 2 komut devreye girmezse yorumlanmalıdır ve en düşük katsayıda olmalıdır. Yani cümle bir ve ikinci komuta uymazsa daha genel olan üçüncü komuta, ver komutuna gitmelidir. Ikinci komut biraz daha az genel olan selam ver komutudur. İlk komuttan daha düşük katsayıda ama ver komutundan daha yüksek katsayıda olmalıdır. Bunun için selam ver katsayısını 2 yapalım. Ilk komut olan ne zaman selam verirsin diğer komutları içerdiği için en özel durumdur ve bu komuta 4 katsayısını atamak yerinde olacaktır.
Sağlamasını yaparsak selam ver dediğimizde içerdikleri için sadece ver ve selam ver komutları eşlenecek ama selam ver
katsayısı yüksek olduğundan bu komut seçilecek. cevap ver dediğimizde diğer komutlara uymayıp sadece kelime olarak içeren ver komutuna uyacaktır.
Ne zaman selam vereceksin dediğimizde tüm komutlara, yani ver, selam ver ve ne zaman selam ver komutlarına uyacak ama en yüksek katsayili 4 olan komut kabul görecektir.

image

image

image

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.