CEYD-A ve Yapay Zeka


CEYD-A nın belki de görünmeyen en önemli özelliklerinden biri A.I.M.L dilini de desteklemesi. Öncelikle kısa bir bilgi vermek istiyorum:

2001 yılında sekiz yazılım birbirleri ile yarıştı ve kendileri ile yazışan hakemlerle olabildiğince “doğal” bir diyalog kurabilmek için mücadele etti. Gene Turing testi’ndeki kurallardan ötürü hakemler, aynı zamanda insanlarla da yazışıyorlardı, hangi bilgisayar ekranının insanlardan gelen mesajları taşıdığını bilmeden tabii ki. Söz konusu yarışmanın galibi A.L.I.C.E. idi ve hakemlerden biri yazılımı, insanlarla gerçekleştirdiği diyalogdan daha doğal bulmuştu!

İşte burada bahsedilen A.L.I.C.E yapay zeka organizasyonudur. Ref: http://alice.sunlitsurf.com/
A.I.M.L ise bu organizasyonun yapay zeka dili spesifikasyonudur. Bu dil ile binlerce robot kişilikleri geliştirilmiş, kural dosyalarını yorumlayıp insanlarla yazışabilecek yazılımlar üretilmiştir. Genelde İngilizce olan bu kod dosyalarının CEYD-A içine de ekleyebileceğinizi biliyor muydunuz ?

Bu kodları geliştiriciler XML formatında hazırlıyorlar, cihazınızın SD kartına yükledikten sonra CEYD-A ayarlarında Sohbet Bot dosyasına basarak yükleyebiliyorlar.

Hali hazırda benim oluşturduğum örnekler de var. İlerleyen yazılarımda bu örnekleri de paylaşacağım. CEYD dilinin çıkış noktası da A.I.M.L. Bu dilde gözlemlediğim kavramsal eksiklikleri CEYD dilinde uygulamaya çalışıyorum kendi çapımda.

A.I.M.L le oluşturulan dosyayı CEYD-A ya eklediğinizde kendi komutlarının üzerine yeni komutlar eklenebiliyor.

CEYD diline desteği daha çok zaman ayırdığımdan, A.I.M.L in bir önceki 1.01 standartı uygulamada desteklenebiliyor. CEYD dili JSON, A.I.M.L ise XML tabanlı olduğu için kanaatimce CEYD dilinde eklenen komutlar daha az yer kaplıyor bu da uygulamalarınızı fazla şişirmiyor ve komut analizi daha hızlı oluyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.