Devşirme Siri’ye Türk rakip: ‘CEYD-A’ – TRT Türk


Apple’ın Türkçe’yi yeni öğrenen mobil akıllı asistanı Siri’ye, doğma büyüme Türk olan sıkı bir rakip geldi. Yerli asistan ‘CEYD-A’ Android telefonların gözdesi olacak.
Apple’ın mobil cihazlar için çıkardığı son resmi güncellemesi iOS 8.3 ile birlikte akıllı asistan Siri’ye gelen Türkçe desteği, Türk kullanıcıları oldukça memnun etti. Şimdi ise ‘devşirme’ Siri’ye oldukça güçlü bir yazılım olan doğuştan Türk bir rakip geldi: “CEYD-A”
‘CEYD-A’ her derde deva
CEYD-A akıllı asistan uygulamasıyla günlük hayatta ihtiyaç duyulan tüm konular sesli veya yazılı olarak sorulabiliyor ve CEYD-A’dan yine sesli veya yazılı olarak Türkçe cevap alınıyor. Uygulama sürekli geliştiriliyor ve yeni özellikler aşama aşama ekleniyor. Ayrıca CEYD-A’ya internet sitelerinde gezip yazı, makale veya haberleri sesli olarak otomatik okutabilirsiniz. Okunan cümleler işaretleniyor ve yazının takip edilmesi için büyük kolaylık sağlıyor.
CEYD-A’yı beğenmeyenler ismini değiştirebiliyor
Tamamen ücretsiz olarak Google Play Store’dan indirilebilecek olan CEYD-A, şimdilik yalnızca Android cihazlar için kullanılabilir durumda. Ancak uygulamanın geliştiricisi olan “cenker.com” talebe göre önümüzdeki dönemde uygulamayı iOS tabanlı cihazlara göre de uyarlayabilir. CEYD-A’nın ismini beğenmeyenler ufak bir ayarlamayla asistanına istediği ismi de verebiliyor.
İşte CEYD-A’nın mevcut olan özelliklerinden bazıları:
-Telefon uykuda iken veya uygulama kapalı olsa bile sesli CEYDA veya (adlandırdığınız isim) diyerek uygulamayı açma
-Ceyda saat kaç? Yarın hava yağmurlu mu Ceyda? gibi içinde CEYDA veya (adlandırdığınız isim) geçen sorularla uygulama kapalı olsa bile cevaplarını öğrenebilme,
-Gelen çağrının kimden geldiğinin sesli olarak söylenmesi ve tuşla çağrıya yanıt verme,
-Canlı maç skorları, sinema seans bilgileri, şifalı bitki ve hastalıkları sorgulama, tam adres bilgisi öğrenme, hava durumu öğrenme (konuma veya sorgulanan adrese göre), haberleri öğrenme, trafik yoğunluğu bilgisi öğrenme, ansiklopedik bilgi sorgulama (200 bin konu), ünlü kişiler ile ilgili bilgi sorgulama, Gmail hesabından email okuma ve gönderme, en yakın hastane otopark cami gibi önemli yerlerin tespiti ve sesli yol tarifi (konuma veya söylenen adrese göre)
-Kur bilgileri, altın, benzin, motorin ve otogaz fiyatları, adres defterindeki kişileri sesli olarak arama, konuşarak içerik belirleyip SMS gönderme, uygulama kapalı olsa bile yeni gelen mesajlari sesli okuyabilme, Google da arama yapabilme, Facebook durum güncellemesi, konuşarak Foursquare işaretleme ve arkadaşlarının en son bulundukları yerler, iftar,sahur ve namaz vakitlerini öğrenme (tespit edilen veya sorgulanan şehre göre), sürekli dinlemede kalan okuduklarınızı yazan not defteri
(ÇAĞATAY AYTAÇ / TRTTURK.COM)
Kaynak: http://www.trtturk.com/haber/devsirme-siri-ye-turk-rakip-ceyd-a–124134.html

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.