Parametre Kullanan İşlem komutu – Ben Cenker

CEYD-A nın güzel tarafı bir komutu yaptırmak için ona farklı şekillerde söyleyebileceğimizi de öğretebilmemiz. Örneğin BENİM ADIM CENKER dediğimde ismimin CENKER olduğunu öğreniyor. Çünkü BENİM ADIM <isim> formatını biliyor. Ancak güzel Türkçemizin binbir çeşit söyleme şekli var. Peki BEN CENKER deseydim, adımın Cenker olduğunu nasıl öğretebilirdim ?

Bu örnekte bu formatı öğretelim . Kolay bir örnek olacağını düşünüyorum . Yapmamız gereken Soru şablonuna formatı tanımlamak. Cümlenin başında her zaman ben olacak sonrasında bir boşluk ve (.*?)

(.*?) herhangi bir harfler topluluğudur. Ben den sonra Cenker veya kendi isminizi diyeceğimiz için bu parantezler içinde gösterilmiş ifade parametreyi ifade eder ve CEVAP veya İŞLEM içinde $1 olarak kullanılabilir. Yani İŞLEM içinde $1 kullanırsak Cenker veya kendi isminiz olarak algılanır.

Soru kelimelerine ben yazalım. Çünkü içinde geçtiğinden emin olduğumuz tek kelime ben olacaktır. Diğer tüm kelimeler farklı olabilir. Katsayısı da en küçük olan olsun çünkü yüksek yaparsak içinde ben geçen başka komutları ezebilir. Örneğin BEN SENİ SEVİYORUM dediğimizde SENİ SEVİYORUM komutunun ezilmesini istemeyiz. Ezersek artık BEN SENİ SEVİYORUM dediğimizde ADINIZ SENİ SEVİYORUM, MEMNUN OLDUM demesiyle karşılaşabiliriz. O yüzden katsayı küçük olmalı.
BEN SENİ SEVİYORUM dediğimizde de katsayısı yüksek olduğu için SENİ SEVİYORUM çalışmalı.

Cevap yazmayıp sadece İşlem yapalım. Çünkü sonuçta bildiği bir komutu yani isimlendirmeyi yapacak.
İşlem alanına:

benim adım $1

dediğimizde , BEN MEHMET dediğimde BENİM ADIM MEHMET i çalıştıracak. Yani isminizin MEHMET olduğunu öğrenecek.

Not: Bu örnek onaylanmış ve tüm kullanıcılara yayılmıştır. Sizin bu örneği yapmanıza gerek yok. Yeni komut geliştirmelerinde yardımcı ve eğitici olması adına örnek olarak verilmiştir.

 

Capture

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.