Webtekno: CEYD-A, Cortana ve Google Now’a Rakip Olacak

Siri, Cortana ve Google Now’dan sonra Türkiye’deki sanal asistan açığını fark eden Cenker Şişman, CEYD-A isimli bir asistan geliştirdi. CEYD-A diğer sanal asistanların yapabildiği birçok temel komutu kolaylıkla uygulayabiliyor.

İki farklı seslendirme (erkek ve kadın) özelliğine sahip olan asistan, fotoğraf çekme, trafik sorgulama, haber okuma veya hava durumu öğrenme gibi gün içinde sıkça kullandığımız birçok özelliği bize aktarabiliyor. Mobil asistanın yaratıcısı Cenker Şişman’ın ise öz geçmişi oldukça sağlam gibi görünüyor. Şişman, 33 yıldır bu piyasanın içerisinde yer alıyor ve daha önceWinPerfect, CleanDisk, VideoCapture, FTPExplorer, CardReader ve Multi-Email Sender gibi birçok uygulamayı kullanıcılarla buluşturdu. Bu uygulamalar sayesinde piyasada kendine sağlam bir yer edinen geliştirici, yazdığı bilgisayar kontrol uygulaması Panda Future Connection sayesindeyse Bimeks tarafından verilen en iyi yazılım dalında mansiyon ödülünü evine götürdü.

Yaklaşık sekiz ay önce hobi olarak geliştirilmeye başlanan mobil asistanda yapay zeka alt yapı sistemi CEYD dili kullanılmış. Şişmana göre bu dil, verilen sesli komutların tanımlanmasını ve bu komutlara robotun nasıl cevap vereceğini belirleyen bir script dili. Ortalama 10 bin kullanıcıtarafından tercih edilen CEYD-A, unutkanlık gibi bir sorununuz varsa süpermarkete gittiğinizde size alacağınız bir ürünü hatırlatıyor veya aracınızı nereye park ettiğinizi bulmanıza yardımcı oluyor.

Kullanıcıları tarafından oldukça pozitif eleştirilen alan mobil asistanın en büyük problemi hemen hemen her uygulamada olduğu gibi gizlilik. Eğer uygulamayı kullanmak istiyorsanız tüm bilgilerinize erişmesine izin vermeniz gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.