CEYD-A Komutları Nasıl Eşliyor ?

CEYD-A, Türkçe cümleleri yorumlama ve eşleme konusunda ilginç bir yol izliyor. Örneğin İSTEMEK eylemi için çok sayıda alternatif söylem olabileceğini düşünürsek, önce İSTEMEK eylemini, alternatifleri olan (-E EKİ) İHTİYACIM VAR, LAZIM, TALEP EDİYORUM gibi varyasyonlarını tanımlayan bir geçiş komutu tanımlamak gerekiyor. Bu komutun tanımı ve yorumlanması CEYD-A ile çok kolay aslında. Hatta ekleri (-E EKİ,-NİN EKİ, -DE EKİ gibi), kendisi cümle uyumuna göre yorumluyor. Kısacası CEYD dili ile komut tanımı tam Türkçe diline uygun bir yapıda ve tüm ihtiyaçları karşılar düzeyde.

Bknz: https://web.ceyd-a.com/c/2016/08/13/kolaylastirilmis-soru-sablonu/

 

Örneklerle değerlendirecek olursak, KREDİ LAZIM dediğimizde LAZIM,TALEP EDİYORUM, İHTİYACIM VAR geçiş komutu devreye girip dediğimiz söz, KREDİ İSTİYORUM a dönüştürülüyor. Aynı şekilde DOMATESE İHTİYACIM VARdediğimizde, ekler de değerlendirilip DOMATES İSTİYORUM dönüşümü sağlanıyor.

CEYD dili ile kelimelerin cinsini ayırt etmek de mümkün. Limonun bir meyve, domatesin bir sebze olduğunu komut tanımı içinde araştırtabiliyorsunuz. Sizin ayrıca ek bir kod yazmanıza gerek kalmıyor çünkü yüz binlerce kelimenin cinsini CEYD-A önceden biliyor zaten.

Eğer direk olarak KAHVE İSTİYORUM dediğimizde geçiş komutuna gerek kalmadan istiyorum komutları devreye giriyor.

İstiyorum komutlarından hangisi isteğimizle örtüşüyorsa o devreye giriyor ve sonuç ortaya çıkıyor. Tüm söyleyiş alternatiflerini ve işlemleri düşündüğümüzde sadece bir kaç komut tanımına karşın yüzlerce farklı komut söyleyişi devreye girmiş olabiliyor

Tüm komutlar kullanıcılar tarafından da oluşturulabildiğinden ortaya modüler bir yapı ortaya çıkıyor. Kendi yazacağınız komutları https://kodla.ceyd-a.com sayfasından girmeniz mümkün.

İstemek komutlarından birinin CEYD kodu aşağıdaki gibidir. Sizler de benzer komutları yazıp CEYD-A nın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Komutlarınız bir havuzda tutulduğu için onaylandığında tüm CEYD-A ların da sizin komutunuzdan yararlanabileceğini unutmamanız gerekir. Başka bir kullanıcı da sizin komutunuzu türetebilir veya kendi komutu içinde kullanabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.