Sıradışı Komutlar Ekleyelim





CEYD-A diğer asistanlar gibi sadece cevap vermesi beklenen popüler sorulara cevap vermekle kalmaz, tanımladığınız size özel komutlara da cevap verebilecek şekilde tasarlanmıştır. Hatta bu özel komutlarınız tüm CEYD-A lara yayınlandığında bu komutlardan daha da faydalı yeni özel komutlar oluşturulabilir.

Aşağıdaki komut ile mevcut paranızla kaç adet Cumhuriyet altını alabileceğinizi CEYD-A hesaplayabilmekte:

Kaç param var, x lira aldım, x lira verdim gibi komutları daha önceden başka bir kullanıcı tanımlamıştı. Bu komutlarda bakiye bilgisi, $bakiye değişkeninde tutuluyordu. Tüm değişkenler sizin cihazınızda tutulur. Başka değişle size özeldir. Yani $bakiye değişkeni sizin cihazınızda sizin bilgilerinizi tutarken başka bir cihazda diğer kullanıcının bilgisini tutmakta. Onaylandığında yayılan sadece komutlardır, çalışma yapısıdır, değişkenler değildir. Değişkenler size özeldir. Bu bakiye komutlarının tüm CEYD-A lara yayıldığını bildiğimiz için, yeni tanımladığımız altın komutunda $bakiye değişkenini kullanabiliriz.

Yeni komutun açıklaması şu şekilde:
SORU alanına sorumuzun içinde geçecek, olmazsa olmaz kelimeyi yazıyoruz. Bu kelime altın: Örneğin kaç yarım altın alabilirim, ne kadar çeyrek altın satın alabilirim gibi sorularınızda muhakkak altın geçiyor.

ŞABLON alanına sorunuzun tam formatını tanımlıyoruz. Önce herhangi bir ifade sonra ne kadar veya kaç, herhangi bir ifade, cumhuriyet,yarım veya çeyrek kelimelerinden birini parametre olarak söyleyip, herhangi bir ifade (örneğin:satın, altın, altını vs.), alabilirim ve herhangi ifade.
{HER}kaç|ne kadar{HER}(cumhuriyet|yarım|çeyrek){HER} alabilirim{HERSON}

CEVAP alanına ise CEYD-A nın vereceği cevabı yazıyoruz:
{!GET $bakiye!}, bakiye bilgisini dönmekte. Örneğin öncesinde 2000 liram var dediğinizde $bakiye=2000 değerini almakta.
{!EVAL {!GET $bakiye!}/{!RET $1 altını!}!} ile bakiye bilgisini altın fiyatına bölüyoruz. $1 şablonda belirtilen ilk parametre yani cumhuriyet, yarım veya çeyrek. Cumhuriyet kullanırsak, {!RET cumhuriyet altını!} olduğunda bize cumhuriyet altını fiyatı dönmekte
$1 altını ise, parametrenin yine cumhuriyet olduğunu varsayarsak cumhuriyet altını olarak ekrana yansımakta.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.