Komut veya Event (Olay) Tanımlama

CEYD-A, sadece siz ona sorduğunuzda değil, belli olayların oluşumunda da cevap verir. Oluşturulan komut ve olaylar size özeldir.

Ona soru sorduğunuz anda verdiği cevap yapısına komut, belli olayların oluşumunda aktive olup cevap vermesine de event (olay) diyebiliriz.

Komut Yaz , Herkes Yararlansın

CEYD-A ya tanımladığınız düz komutlar veya kod halindeki komutlar sadece sizin cihazınızda çalışır. Eğer siz, tüm herkesin de yazdığınız komutunuzdan  yararlanmasını istiyorsanız, aşağıdaki gibi komutlarınızın yanındaki HERKESE YAYILSIN seçeneğine tıklayabilirsiniz.

Herkese yayılmasını istediğiniz komutlar aşağıdaki gibi GENEL İSTEKTE statusüne geçecektir. Eğer komut uygunsa yetkili yönetici tarafından onaylanırsa yazdığınız veya tanımladığınız komut tüm CEYD-A’ larda da oluşacaktır. Komutların içindeki değişkenler cihazınız içindeki local veritabanında işlendiği için komut tanımlarındaki değişkenler kişiye özgü olacak ve sadece o cihaz içinde tutulacak ve gizliliği korunmuş olacaktır.

Şimdi olay örneğimize geçelim

Aşağıda ilginç bir olay tanımı bulunmakta: Eğer sizin tanımladığınız isminiz baba ise ve o gün babalar günü ise CEYD-A açıldığında size sürpriz yapıp hem İngilizce hem de Türkçe o dilin aksanı ile sizin gününüzü kutlayabiliyor.

Örnek denemenin gerçekleşebilmesi için 28.05.2018 tarihinde sahibin adı Cenker ise CEYD-A ilk açılışında aşağıdaki cevapları verebilmekte.

Mevcut desteklenen olaylar daha önceki yazılarda da bahsedilmişti. Bu örneğimizde onapplicationstart olayını ele aldık

Komutlar CEYD-A üzerindeki menüden veya https://kodla.ceyd-a.com sayfasından tanımlanabilir.  Kod yazmadan blok geliştirme için https://tasarla.ceyd-a.com sayfasını da kullanabilirsiniz.

  

Başka bir örnek

CEYD-A nın komutları yorumlama şeklini değiştirmeye ne dersiniz ? oncommandnotfound
olayı, CEYD-A nın komuta direk cevap veremeyip, tüm alternatif yolları denedikten sonra da boş cevap döneceği zaman devreye girer. Aşağıdaki örnekte uzun uzun, kartal kartal, mendil mendil gibi iki kez tekrarlanan kelimeleri farkedip size kelimeyi bir kez söylemenizi söyleyen bir olay tanımı bulunmakta

 

Eğer komutları yazmakta zorlanıyorsanız, satırları tek tek denemeniz de mümkün

http://beta.ceyd-a.com sitesine giriş yaparak kod parçacıklarınızın ne sonuç verdiğini görebilirsiniz

Hatta bir örnek yazalım önümüzdeki babalar gününü kendisi bulsun ve yukarıdaki istediğimiz formatta yazsın

Ceyd-a üzerinde komut geliştirmek tamamen ücretsizdir. Bu sebeple halen 300 binden fazla komut tanımı yapılmıştır.
Ayrıca Ceyd-a nın altyapısının kullanımı akademik çalışmalar için tamamen ücretsizdir. Bu konudaki isteklerinizi site üzerinden bana iletebilirsiniz. Ayrıca tüm akademik çalışmaların gelişmesine zamanım oldukça ücretsiz destekte bulunuyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.