CEYD-A için Sohbet Botu Yazalım

CEYD platformu, 2 farklı çalışma yapısına sahiptir:
1) Android cihaz arayüzünü kullanan ve cihaz üzerinde derlenip çalışan Android sürümü. Başka deyişle, CEYD-A Android uygulaması üzerinde çalışan mimari

2) Web servis hizmeti veren, ana sunucuda derlenip çalışan değişik istemci platformlara, CEYD-A dışındaki uygulamalara destek veren Web sürümü

Bu yazıda Android sürümü için Sohbet Botu yazmayı öğreneceğiz. Yazılan kodlar Web sürümüne de yansıyacak ve çalışacaktır. Ancak web platformu için doğası itibariyle cmdinputbox komutu yerine cmdaskandfollow komutunun kullanımı gerekecektir. cmdinputbox çalışmayı keserek sizden cevap bekleme aşamasına geçmektedir. Web sürümünde bu şekilde bir yaklaşımın zorlukları nedeniyle cmdaskandfollow ile bekleme yapmadan verilecek cevabın sonraki komuta by pass edilmesi sağlanmaktadır.

CEYD-A‘ ya kendi komutlarınızı web sitesi üzerinden tanımladığınızda bu komutlar cihazınıza derlenmek için inmekte ve inen kodlar cihaz üzerinde çalıştırılmak üzere tutulmaktadır. Rakiplerinden farklı olarak bu komutlar sunucu üzerinde işlenmemektedir. Bu da kişisel verinin sadece kendi mobil cihazınızda tutulmasını sağlamaktadır.

Kırmızı Kalem butonuna bastığınızda alt seçeneklerden Yeni Komut seçebilirsiniz

Aşağıdaki örnekte Yazıcıdan çıktı alamıyorum denildiğinde sizi sorular ve seçeneklerle yönlendiren küçük bir yardım modülünü bulabilirsiniz. Komutları http://ceyd-a.net/kodyaz sayfasından girebilmek mümkün. Girilen komutlar aynı kullanıcı isimli cihaz(lar)ınıza otomatik olarak yüklenmektedir.

CEYD-A uygulaması ayarları: Birden fazla uygulamaya aynı kullanıcı ile giriş yaptığınızda bu uygulamalar komutlarınızı kullanabileceklerdir.

 

Her bir komut zinciri için komut ekle seçeneği seçilerek SORU,SORU ŞABLONU ve CEVAP alanları doldurulmalıdır.

cmdinputbox komutu ile arayüzden bilgi girişi beklenmektedir. Bu bilgi sesli olarak veya klavye üzerinden giriş yapılarak da sağlanabilir. Bilgi inputbox komutunun sonucu olarak dönmektedir. Android mimarisi için kullanılır.
Web mimarisinde bu komut yerine cmdaskandfollow kullanılmaktadır.

 

cmdmessageboxcallback ile ekrana buton seçeneği eklenmektedir. Son parametresi ise üzerine basıldığında çalıştırılacak olan komuttur.
cmdloadurl ile bir site sayfasının içeriğini okuyabilir veya burada kullanıldığı gibi parametre gönderimi yapabilirsiniz.
CEYD platformunda bir komut içinde tanımlanan değişkenler cihaz içinde global tanımlıdır. Tanımlanan bu değişkenlerin içeriği başka bir komutta da kullanılabilir. Örneğin setprinter komutunda tanımladığımız $printername değişkeni en son aşamadaki komutta da kullanılabilir. Bu da komutlar arası etkileşimi kolaylaştırmaktadır.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.