CEYD-A ile #evdekal

CEYD-A, sadece bir sohbet asistanı değil günlük yaşamınızı kolaylaştıran, verimlilik sağlayan geliştirilebilir bir asistan ortamıdır.
CEYD-A, COVID-19 virüs salgınının yayılmaya başlamasından itibaren konunun önemini yansıtmaya çalışıp kendine düşen görevleri yapmaya çalışmaktadır.

Aşağıda konu ile ilgili son geliştirmelerden bazılarını bulabilirsiniz.

Açılışta bilgilendirme

CEYD-A platformunda komut kurguları gibi, olaylar da mevcuttur. Var olan olay isimlerini komut kurgularındaki gibi içlerini doldurarak çeşitli olaylar oluştuğunda kurgunun çalışmasını sağlayabiliyoruz. onapplicationstart olayı CEYD-A’ nın açılışlarında devreye giren olaydır.

Komut ve olay kurguları kullanıcı bazlı tanımlanır ve sadece kullanıcının kendi cihazından görünebilir. Bu kurgular onaylandığında ise tüm cihazlarda kullanılır. Aşağıdaki kurgu onaylandığı için bilgilendirmeyi tüm kullanıcılar CEYD-A’yı açtıklarında almaktadırlar.

Bu olaya aşağıdaki kurgu eklenmiştir. Bu şekilde 29 Nisan 2020 tarihine kadar yukarıdaki açılış sayfası devrede olacaktır. cmdmessageboxclose, kullanıcının uyarıyı kapatmasına imkan tanımaktadır. Mesajın içeriğinde corona yayılma videosu ve coronadan nasıl korunuruz videoları çağrılarak mesajın içerisinde gösterilmeleri sağlanmıştır.

 

 

Etkileşimli test örneği

Cep telefonundan veya https://ceyd-a.net/komutekle sayfasından iki kurgu geliştirip aşağıdaki ekrana benzer bir sağlık testi oluşturabilirsiniz.

Test sorularına hem sesli olarak hem de dokunarak cevap verebilmeniz mümkündür.

Oluşturduğunuz kurgular cep telefonunda kullanılmak üzere etkileşimli uygulamaya dönüşür. Onaylandığında tüm cihazlar öğrenir.
Bu bir örnektir ve sadece bu şekilde bir testin Ceyd-a ile kurgulanabildigini göstermek içindir. Sağlığınız için, Sağlık Bakanlığı’nın yönergelerine uyunuz.  https://koronaonlem.saglik.gov.tr/ #evdekal #evindekal

Blok kurgularının cep telefonundan oluşturulabilen örnekleri aşağıdadır.

CEYD-A uygulaması içinden kurgu tanımlama

corona testi sorusu kurgusunun ceyd-a.net sitesi üzerinden oluşturulması

 

corona testi sorusu kurgusunun ceyd-a.net sitesi üzerinden oluşturulması

 

 

Evde miyim? kurgusu

CEYD-A, #evdekal çağrısını desteklemek için aşağıdaki kurguları ekledi. Nasılsın? diye sorduğunuzda eğer evde değilseniz üzülüyor ve size sağlığınız ve sevdikleriniz için evde kalmanızı öneriyor. #evdekaltürkiye #evdekalturkiyem

Kurguda, favori yerleriniz yerler değişkenine atılmaktadır. Favori yerleriniz html formatında div etiketi içerisinde tutulmaktadır. Yer isimleri div içindeki textarea alanında bulunur ve kurguda bu alan içeriği kontrol edilmektedir. satir değişkenine içeriğinde Ev bulunan bu div etiketinin tüm içeriği atanır. satir içindeki id özelliği btnharita olan button bulunur ve bu button etiketine ait value özelliğindeki içerikte bulunan o anki lokasyon koordinatları ve favori yerin koordinatları ile bir uzaklık katsayısı hesaplanır.

https://ceyd-a.net/main/yrd_index1.php sitesinden CEYD kodunu girebileceğiniz evde miyim kurgusu

Sağlık bilgileri

Ülkelerin sağlık konulu bilgilerini CEYD-A ile öğrenebilmeniz mümkün.

Aşağıdaki ilk iki kurgu sigara içenlerin ve obez olanların oranlarını sunmaktadır. Bu kurguların içinde cmdwordlife kurgusu kullanılmakta ve onun da CEYD kodu aşağıda gösterilmektedir.

Yer bazlı olaylar ile evde miyim kontrolü 

CEYD-A’ nın yeni sürümünde favori yerlerinize geldiğiniz ve oradan ayrıldığınız anlarda yapılacak yeni kurgular ekleyip günlük planlarınızı düzenleyebileceksiniz. Örneğin evden ayrıldığınızda alışveriş listesini sesli olarak bildirim alabilecek veya iş yerinden çıktıktan sonra sevdiğiniz bir kişiye CEYD-A’nın mesaj göndermesini sağlayabileceksiniz. Aşağıda örnek kurguları görebilirsiniz. onlocationarrived ve onlocationleft olayları yeni sürümde eklenecektir. Bu olayların içine dolduracağınız kurgularda bu durumlarda yapılabilecekleri yönetebileceksiniz.

Olaylar, komut kurgularından farklı olarak kullanıcı istediğinde değil, belli bir olayın gerçekleştiği an devreye giren kurgulardır. Bu iki yeni olay ile birlikte CEYD-A’nın desteklediği olay listesi şu şekilde olmuştur.

onapplicationstart (TİP NO),(UYGULAMA VERSION),(CİHAZ İSMİ)
oncommandfound (KOMUT İSMİ),(SÖYLENEN CÜMLE)
oncommandnotfound (CEVAPSIZ KALAN CÜMLE)
oncommandpatternnotfound (ŞABLON)
ondescriptionnotfound (CEVAPSIZ KALAN KELİME)
onlocationleft (FAVORİ YER İSMİ),(UZAKLIK)
onlocationarrived (TİP NO),(FAVORİ YER İSMİ),(AÇIKLAMA)
onnotificationmessage (UYGULAMA),(BAŞLIK),(MESAJ)
onresultnotfound (HATA KODU),(HATA MESAJI)

Olaylar ile ilgili daha geniş bilgiye https://medium.com/deep-learning-turkiye/bildirimleri-programlama-olay-odakl%C4%B1-komutlar-2de14e26eb14 adresinden ulaşabilirsiniz.

 

onlocationarrived ve onlocationleft olaylarının kurgularını aşağıdaki gibi bloklar ile geliştirdiğimizde bu olaylar gerçekleştirdiğinde yukarıdaki bildirimleri alabileceksiniz.

Zamanlayıcı ile evde miyim kontrolü

Sadece olaylar değil zaman bazlı periyodik kontroller ile evde miyim kontrolünü yapmak mümkün. Aşağıdaki örnekte checktimer komutu ile 5 dakika aralıklar ile evde değilsem söyle komutu arka planda çalıştırılıyor. Eğer ev yerine uzaksanız size sesli bildirim geliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.