Görüntü İşleme Kurguları

Alternatif uygulamalardan farklı olarak cihaz üzerinde çalıştığı ve kendine has bir programlama diline sahip olduğu için CEYD-A’ nın platform içinde görüntü işleme komutlarının da desteklemesi kaçınılmaz oldu. Bu yazımızda bu komutların kullanımına değineceğiz.

Görseli gri tonlama haline dönüştüren örnek kurgu

Örnek Görüntü Filtreleme Kurgusu

Bildiğiniz gibi,CEYD komutlarının notasyon olarak isimlendirilmeleri cmd ön eki ile başlıyor. cmdloadimage komutu, adresi belirtilen görseli alıp bitmap formatına dönüştürmeyi amaçlıyor. Kullandığımız ignored değişkenine atama işlemini ise çıktının ekrana değil de gözardı edeceğimiz bir değişkene ataması için kullanıyoruz.

cmddrawimage komutu oluşan bitmap’i ekrana yazdırmak için kullanılıyor. İlk parametre olan 1 değeri, ekrana sığdırılması için kullanılan bir parametre. Eğer 0 kullanılsa idi görsel gerçek boyutlarında ekrana yazdırılacaktı.

cmdfilterimage komutundaki ilk parametre filtre tipini belirtiyor. Şu an için 3 tip filtre bulunmakta, ancak ilerleyen günlerde ihtiyaca göre çok sayıda filtre türü de entegre edilebilir. Mevcut filtreler greyscale,flip ve blur. Komuttaki diğer parametreler ise kaynak ve hedef bitmap değişkenlerini belirliyor.

Örneğimizdeki kurgu kodu, renkli CEYD-A logosunu gri tonlamalı hale dönüştürüyor.


Uygulama ayarlarından Hata ayıklama özelliğini açtığımızda kurgu içinde çalışan tüm CEYD komutlarını ekranda görebilirsiniz.

Örnek Görüntü İşleme Kurgusu

İkinci örneğimizde ise görseli piksel bazlı değiştiriyoruz.Döngü içinde her pikseldeki kırmızı ve yeşil tonlamanın değerlerini arttırıyoruz. Bu örnekte kullandığımız diğer görüntü işleme komutları ise

cmggetpixel, cmdsetpixel, cmdrgb ve cmdresizeimage

İlerleyen dönemde, CEYD-A platformunun Java destekli kütüphanesinin projelerde kullanılmaya başlamasıyla çok sayıda yeni komutun da platforma dahil olacağını söyleyebiliriz.

Kendi kod örneklerinizi ve kurgularınızı https://kodla.ceyd-a.com sitesinden oluşturabilir ve sonuçlarını CEYD-A uygulaması üzerinde deneyebilirsiniz.

Uygulamayı https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cenker.yardimci.app&hl=tr sayfasından ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.