CEYD-A Nasıl Çalışıyor?

4 milyon kullanıcı ve ortalama 4.4 puan ile Play Store üzerinde Türkiye’nin en popüler sanal asistanları arasında yer alan CEYD-A’nın 300 binden fazla kurguya (kod parçaları içeren etkileşimli komut) sahip olduğunu ve her geçen gün bu sayının arttığını geçmiş yazılarda belirtmiştik. Diğer yapay zeka yöntemlerinden farklı olarak kurgular CEYD-A için büyük veri görevini üstlenmektedir. Kurguların da akıllı hücre olması CEYD-A platformunu ilginç bir noktaya taşımaktadır.

Kurgular arası iletişim

Kurgular arası işleyişi anlatan aşağıdaki diyagramı örneklerle anlatalım:

ceyd-a nasıl çalışıyor

CEYD-A nasıl çalışıyor?

Anıtkabir’e nasıl giderim? dediğimizde kurgu yollarından önceliği en yüksek sonuç veren kurgu denenir. İstenilen sayıda alternatif yol tanımı yapılabilir. Her kurgunun bir öncelik katsayısı vardır ve kurgunun asıl amacı bir cevap dönmektir. Eğer kurgu cevapsız kalıyorsa alternatif kurgular denenir. Turuncu çerçeve ile gösterilen kurgular bu alternatif kurgulara örnektir.
Çırağan sarayına yol tarifini göster gibi yol tarifinin İ EKİ ile kullanan farklı bir söyleyiş denendiğinde bilinen diğer kurguya yönlendirilebilir. Yeşil çerçeve içindeki kurgu farklı söyleyişleri ifade eden bir kurgudur ve yönlendirme yapmaktadır. Sadece bir kelime üzerinden değil farklı kelimeler içeren söyleyişler de yönlenebilir. Örneğin {PAR1} istiyorum için {PAR1}{E EKİ} ihtiyacım var gibi farklı söyleyiş oluşturulabilir. Örnek vermek gerekirse, LİMON İSTİYORUM için LİMONA İHTİYACIM VAR kurgusuna yönlenmek gibi.
Parametresiz, yalın halde yol tarifi dediğimizde aklında en son tuttuğu koordinatlarla navigasyon uygulamasına yönlendirme yapılabilir. Burada önceki konuşmalarda LAT ve LNG değişkenlerinin içinin doldurulduğunu biliyoruz. CEYD-A için değişkenler kurgular arasında globaldir ve kurgular aynı isimdeki değişkenlerden faydalanabilirler.

yol tarifi

yol tarifi

Asistanın Kendi Programlama Dili: CEYD

Halen binlerce kurgunun birbirleriyle iletişim halinde olduğu bir sinir ağı ile CEYD-A’nın yapabilecekleri günden güne artmaktadır.
Aşağıdaki görselde debug modunu açtığımızda CEYD-A’nın izlediği yollar gösterilmektedir. Debug satırlarında CEYD-A’nın kendi dili olan CEYD dilinin hangi aşamalarda hangi kurgulara uğradığı gözlemlenebilir. Tüm kurgular arka planda CEYD dili ile oluşturulmaktadır.

CEYD-A Debug modu

CEYD-A Debug modu

Kurgu Tasarımı

koordinatları kurgusu aşağıdaki örnekte olduğu gibi kullanıcı tasarımı ile oluşturulmuştur. Kurgunun içindeki alt kurgular da kullanıcı kurguları olabilir. Bu CEYD-A’ya modüler bir yapı sağlamaktadır.  Kurgular https://tasarla.ceyd-a.com sitesinden veya uygulama içinden girilebilir.

Koordinatları Kurgusu Blok Tasarımı

Koordinatları Kurgusu Blok Tasarımı

Site üzerinden tasarlanan kurgular istenirse güncelleme işleminden önce denenebilir. Kodu Çalıştır butonuna basıldığında yazılan örnek söylemleri deneyip sonuçlarının ne olduğunu online olarak öğrenmek mümkündür.

Kod Çalıştır Çıktısı

Kod Çalıştır Çıktısı

Şimdi bazı kurgu tasarımlarına bakalım:

Örnek kurgumuzda cihaz üzerindeki videoların ismini söyledikten sonra CEYD-A bu videoları size izlettirmektedir.  Deneme videosunu göster dediğimizde deneme.mp4,
test videosunu göster dediğimizde test.mp4 gibi cihaz üzerinde varolan videoları izletebilmek mümkün.
Kendi üzerinde bir yorumlayıcısının olması, CEYD-A’ya cihaz üzerinde işlem yapmasına imkan tanımaktadır.

Video Kurgusu Blok Tasarımı

Video Kurgusu Blok Tasarımı

 

Video Kurgusu Çalışma Anı

Video Kurgusu Çalışma Anı

 

Aynı şekilde cihaz üzerindeki uygulamaları çalıştıran kurgular da yapabilmek mümkün. Örnekte hesap yap dediğimizde Hesap Makinesi uygulamasını açan bir kurgu tasarımı görmekteyiz.

Hesap Yap Kurgusu Blok Tasarımı

Hesap Yap Kurgusu Blok Tasarımı

Aynı kurgu, kod veya tasarlamak yerine sözle anlatarak da oluşturulabilir. Burada farklı söyleyiş yöntemine benzer bir yöntem kullanılmaktadır.

Hesap Yap Kurgusu Çalışması

Hesap Yap Kurgusu Çalışması

https://tasarla.ceyd-a.com sitesine giriş yaptığımızda aşağıdaki gibi kod yazma ihtiyacı olmadan detaylı kurgu oluşturabilmemizi sağlayan bir ekranla karşılaşacağız. Kurgu bloklarını değiştirip birleştirdikçe CEYD kodlarının arka planda otomatik olarak değiştiğini de gözlemleyebiliriz.

Blok Tasarım Ekranı

Blok Tasarım Ekranı

CEYD-A: CEYD Dili Asistanı

4 milyon kullanıcı sayısına erişen CEYD-A Türkçe Sesli Asistan uygulamasını ücretsiz olarak Google Play Market üzerinden indirebilirsiniz. Ayrıca kurulum yapmadan denemek isteyenler CEYD-A’yı https://asistan.ceyd-a.com sitesi üzerinden sesli olarak Chrome tarayıcı desteği ile kullanabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.