Çoklu Görev – Multitasking

Aşağıdaki videoda CEYD-A’ ya hangi takımı tutuyorsun dediğimizde, akıllı ev sisteminde akıllı ampul olduğunu varsayarak hem “Kırmızı , Beyaz , En Büyük Türkiye” dedirtiyoruz hem de söylediği renkleri o an ampule yansıtıyoruz. Başka deyişle bize kırmızı derken odanın ışığını kırmızı yapıyor, beyaz derken ışığı beyaz renge dönüştürüyor ve En Büyük Türkiye dedikten sonra ışığı söndürüyor. CEYD-A cevap verirken aynı anda farklı işlemleri de yapabilir.

Peki, bunu ona nasıl öğretiyoruz? Yazının son bölümündeki Geliştiriciler için bölümünde kodu gösterilen kurgu, ona söylediğimiz cümleleri tek tek yeni kurguda çalıştırılacak öğeler olarak algılıyor ve kurguyu isimlendirerek içinde çok sayıda işlev içeren bir kurgu haline getiriyor.  Özetle, bizim yerimize kendisi kurguyu oluşturuyor.

 

Yukarıdaki görselde söylediğimiz cümlelere açıklık getirelim. (KELİME) de kurgusu KELİME’yi ekrana yazıp sesli olarak okur. Öyleyse kırmızı de kurgusu ekrana kırmızı yazacak ve sesli söyleyecektir. Cevap vermeden ışıkları kırmızı yap kurgusu odanızdaki akıllı ampulü kırmızı olarak yakar. Normalde, bu işlemin sonucunda kırmızı yaptım der. Ancak cevap vermeden ifadesini kullandığımız için bu işlemi sessiz olarak yapar.

Cümleleri tek tek söyledikten sonra BİTİR dediğimizde tüm cümleleri birleştirerek tek bir kurgu oluşturur. Yukarıda CEYD-A tarafından oluşturulan kurguyu görebilirsiniz. https://kodla.ceyd-a.com sayfasında hem kendi kurgularınızı hem de CEYD-A nın sizin için oluşturduğu kurguları listeleyebilirsiniz.

CEYD-A üzerinde kurgu aktive olduktan sonra artık oluşan kurguyu deneyebiliriz. Videoda görüldüğü gibi Hangi takımı tutuyorsun? dediğimizde ona söylediğimiz görevleri birer birer yapacaktır.

Geliştiriciler için

Çoklu komut içeren yeni bir kurgu oluşturan kurgu

CEYD-A’nın oluşturduğu kurgu

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.