Home Assistant Entegrasyonu

Home Assistant nedir?

CEYD-A, ev ağına bağlı cihazlara doğrudan erişim sağlayabildiği için entegrasyonları da daha rahat bir şekilde gerçekleştirmektedir. Bu yazımızda CEYD-A’nın açık kaynak akıllı ev platformu olan ev asistanı ile entegrasyonuna değineceğiz.

 

Raspberry PI cihazına kuracağınız ev asistan platformu ile evinizin tüm bağlantılı elektronik cihazlarını kontrol edebilirsiniz.

Raspberry PI, klavye, bilgisayar faresi veya bilgisayar kasası gibi dış bileşenleri bulunmayan ucuz ve küçük boyutlu bir bilgisayardır. Görselde güç kaynağı, HDMI (TV kablosu) ve Ethernet Kablosu ( Ev modemine bağlantı amacıyla) bağlantıları gösterilmiştir.

https://www.home-assistant.io/getting-started/ adresinden Raspberry PI cihazına kurabileceğiniz ev asistanı, ev ağınıza bağlı tüm cihazları otomatik olarak tespit edebiliyor. Tüm cihazlara standardize edilmiş servis çağrıları ile eriştiği için sizi markaların kendi servis yapılarından soyutluyor. Ayrıca yerel ağ üzerinde kontrol ve kişisel gizliliğe odaklanan açık kaynak kodlu bir ev otomasyonu sistemi olduğu için tercih edilen bir platform.

Entegrasyon için Kurulum Yapalım

  1. CEYD-A’ya Home Assistant kurulumu yap diyelim. Sizden Raspberry PI cihazının yerel ağ IP sini isteyecektir. CEYD-A’ nın da aynı ağ üzerindeki WIFI modeme bağlı olması gerektiğini unutmayalım.
    IP bilgisini telefon klavyesi ile girdikten sonra Sayfayı Aç butonuna basalım.
  2. Açılan profil sayfasında en alt kısımda CREATE TOKEN butonuna basalım.
  3. Herhangi bir isim verdikten sonra,
  4. Oluşan token bilgisinin hepsini seçip kopyalayalım. CEYD-A bir sonraki aşamada bu kopyaladığımız token bilgisini ayarlarında kullanacaktır.
  5. Ekrandan çıkıp yine kaldığımız yerdeki CEYD-A ekranına ulaşalım. Kopyalanan Token bilgisini sakla butonuna basalım. Artık CEYD-A ile ev asistanı haberleşebilir durumda.

1 nolu Odadaki Işıkları Aç

Bu aşamadan sonra tekrar Home Assistant kurulumu yap demenize gerek kalmayacak ve IP si değişmediği sürece, 1 nolu odadaki ışıkları aç, 2 nolu odadaki ışıkları kapat gibi cümlelerinizi ev asistanı vasıtası ile CEYD-A gerçekleştirecektir.

CEYD-A uygulaması ile kullanım

Geliştiriciler için CEYD komut kodları aşağıdadır. https://kodla.ceyd-a.com sitesinden kendi komutlarınızı girebilirsiniz.

light.lamba isimli varlığı (entity) kontrol için aşağıdaki kodları kullabilirsiniz.

LAMBAYI AÇ

LAMBAYI KAPAT

 

× Aşağıdaki örnekler, kullanılmak üzere tüm CEYD-A' lara yayınlanmıştır.
Örnekleri tekrar yazmanıza gerek yoktur. Geliştiricilere benzer kurgular oluşturabilmeleri için sağlanmıştır.
Kendi örneklerinizi https://kodla.ceyd-a.com sitesinden girebilir, deneyebilir ve yayınlayabilirsiniz.

(NUMARA) nolu ışıkları aç komutu

(NUMARA) nolu ışıkları kapat komutu

Home Assistant Kurulumu Yap

cmdshowcopiedtoken

Sorunların Tespiti

REST metotlarının doğruluğunu kontrol etmek için Postman uygulamasını kullanabilirsiniz. Aşağıdakine benzer bir örnek oluşturup deneyelim. IP adresi sizin ev asistanı IP nizi göstermeli ve entity_id olarak kontrol edilecek olan birimin kimliği belirtilmelidir. URL formatı ise http://HOME_ASSISTANT_IP:8123/api/services/DOMAIN/SERVICE şeklinde olmalıdır.

Home Assistant Servis Formatı

POST edilecek Body içeriği

POST edilecek header içeriği

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.