Kod Geliştirme Örnekleri

CEYD-A, halen 300 binden fazla kod örnekleri ile oluşturulmuş geliştirilebilir bir sistemdir. Birbirinden farklı örnekler her geçen gün sisteme eklenmektedir. Kullanıcılar geliştirdikçe kurgular havuzda birikir. Oluşan kurgular onaylandıkça tüm CEYD-A’lara yayılır ve sistem gelişir. Eğer bir kurgu onaylı ise, başka kullanıcının tekrar aynı kurguyu yazmasına gerek yoktur. Çünkü onaylanan kurgu tüm CEYD-A’lar için de geçerli olur. O yüzden aşağıdaki onaylanmış örnekler benzer örnekleri yazabilmeniz için hazırlanmıştır. Tekrar aynısının yazılmasına gerek yoktur.

https://kodla.ceyd-a.com sitesinden kod örnekleri girilebilir.

Kod örnekleri aşağıdaki görseldeki yönergeler takip edilerek kolayca oluşturulabilir. Oluşan kurgular kendi cihazınızda çalışmak için cihaza iner.

Sinir ağ yapısındaki hücrelere benzer bir şekilde örnekler birbirleriyle etkileşim içerisindedir. Örneklerin öncelik katsayıları, kurulan cümlelerin yapılarıyla değişebilmektedir.

Kod örnekleri CEYD-A için büyük veri gibidir. Kodlar büyük bir havuzda onaylanmayı beklerler.

Benzer katsayılı ve şablonlu örnekler, hücrelerin aktivasyon yolu aşamasında kendisinden cevap alınamayan örnekler yerine geçebilmektedir.

Eğer bir kurgudan boş cevap veya hata dönüyorsa, daha düşük katsayılı kurgu devreye girer.

Aşağıdaki örnekte, Almanya Başbakanı Kimdir denildiğinde, önce 20.05 katsayılı ilk kurgu denenir. Cevap bulunamayınca, 20.01 katsayılı kurgu devreye girer.

Eğer bir soru kelimesinin katsayısı diğer kurgudaki aynı kelimeden düşük ise ancak kurguda devreye girebilecek başka bir soru kelimesi de var ise katsayıların ortak etkisi artar ve ilk kurgu çalışır.

Aşağıdaki örnekte, elini verir misin denildiğinde ver*,3.9 ve el*,1 katsayıları, ver*,4 katsayılı kurgudan daha üstündür ve devreye girer.

Geliştiricilere faydalı olması adına aşağıda bazı örnekleri bulabilirsiniz.

Aç, çalıştır gibi komutlar öncesinde söylenen uygulama ismini cihazda arayıp çalıştırır. Örneğin Twitter aç dediğimizde , twitter uygulaması aranır ve çalıştırılır. Eğer sadece twitter dediğimizde twitter uygulamasının açılmasını istiyorsak yukarıdaki kurguya benzer bir kurgu oluşturabiliriz.

Cevap alanında {! ile !} arasına yazılacak şekilde kod yazılabilir. Değişkenler $ işareti ile başlar ve içindeki değerler CEYD-A’nın çalıştığı cihaz üzerinde tutulup değerlendirilir. İçindeki değer başka cihazlarda farklı yorumlanır. Çünkü kurgu sunucuda değil, cihaz üzerinde işlenir. Örnekte $babaismi değişkenine başka bir kurgu çağrılarak Cemil atanıyor ve {!RET {!GET $babaismi!} ara!} kodu ile Cemil ara komutu çalıştırılıyor.

Kurgu cevabı içinde kod olması gerekmemektedir. Oyun öner ve Kitap öner kurgularında görüldüğü gibi {! !} arasında gösterilen kod yerine düz metin bulunmaktadır. Düz metin doğrudan cevap olarak yansır. Bu örnekte düz metin kelimeleri arasında | işaretleri vardır. Bu ayıraç işareti rastgele olarak herhangi bir kelimeyi söyle anlamındadır. Yani Oyun öner dediğimizde, rastgele olarak yakartop, seksek veya körebe cevaplarını alabiliriz.

Sanal Duygu ve Benzer Söz Çoklama
Örnekte süpersin, harikasın, sağolasın gibi benzer sözler söylendiğinde CEYD-A’nın bildiği aferin kurgusu çalıştırılmakta.
Aferin kurgusu sanal duygu kodlarını çalıştırarak robotun mevcut ruh halini iyileştirmektedir.

 

İstediğimiz cümlenin ilk harfini büyük harfe dönüştürüp cümleyi yazalım. Açıklayıcı olması açısından birebir Java ve CEYD kod karşılıkları görseldedir.

Sesli olarak bir dizi oluşturalım ve CEYD-A’dan içindekileri sıralamasını isteyelim.
CEYD-A platformu ile geleneksel programlama yapısı arasındaki en büyük fark sesli ve doğal cümle kurarak da uygulamanızı geliştirebiliyorsunuz.
Geleneksel programlamada klavye ile giriş yapıp ekran vasıtası ile çıkış alırken, CEYD-A ile bunlara ilave olarak ses ve doğal cümleler de kullanabiliyorsunuz.
Belki de bu platforma yeni nesil bir programlama akımının öncüsü diyebiliriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.