Kurgu Tasarım Örnekleri

CEYD-A, halen 300 binden fazla kod örnekleri ile oluşturulmuş geliştirilebilir bir sistemdir. Birbirinden farklı örnekler her geçen gün sisteme eklenmektedir. Kullanıcılar geliştirdikçe kurgular havuzda birikir. Oluşan kurgular onaylandıkça tüm CEYD-A’lara yayılır ve sistem gelişir. Eğer bir kurgu onaylı ise, başka kullanıcının tekrar aynı kurguyu oluşturmasına gerek yoktur. Çünkü onaylanan kurgu tüm CEYD-A’lar için de geçerli olur. O yüzden aşağıdaki onaylanmış örnekler benzer örnekleri tasarlayabilmeniz için hazırlanmıştır. Tekrar aynısının oluşturulmasına gerek yoktur. Onay bekleyen kurgular ise sadece bağlı olduğu kullanıcının cihazlarında çalışır.

Kod örnekleri aşağıdaki görseldeki yönergeler takip edilerek kolayca oluşturulabilir. Oluşan kurgular kendi cihazınızda çalışmak için cihaza iner.

  1. https://tasarla.ceyd-a.com sitesine girilir.
  2. Kullanıcı bilgileri girilerek giriş yapılır. İlk kez girilecek ise aynı sayfadan ücretsiz kullanıcı oluşturmak mümkündür.
  3. Kurgu listesi ekranı açılır. Yeni bir kurgu oluşturulacak ise yuvarlak kırmızı kalem şekline basılır
  4. Yeni Komut seçilir
  5. Açılan ekranda kurgu tasarlamak mümkündür. Menüden kutucuklar seçilir ve orta kısma sürüklenip bırakılır.
  6. Yap boz şeklinde tasarım yapılır içleri doldurulur.
  7. Güncelle butonuna basılır.

Artık CEYD-A’yı tekrar açtığınızda yeni kurgunuz devrededir. Örnekteki kurgu hoş geldin dediğinizde size hoş bulduk diyen bir kurgudur.
Güncelle işleminden sonra CEYD-A’ya hoş geldin derseniz size artık hoş bulduk diyecektir.

Peki, tasarımda kullanacağımız kutucuklara nereden ulaşabiliyoruz? Komut Kurgusu sayfasında menüde kategorilere göre kutucuklar bulabilirsiniz.

Sürükle bırak ile kutucukları orta bölüme sürüklüyoruz ve içlerini dolduruyoruz.

Aşağıda ikinci kutucuk olan yaz kutucuğunu diğer kutucukla birleştirebiliyoruz. Soru içinde ile başlayan kutucuk kurgunun tanımlarını içermektedir. Hoş geldin denildiğinde bu kurgunun çalışacağını ifade etmektedir. Şablon ise cümlenin formatını belirtmektedir. Herhangi ifade cümlenin içinde format olarak bir kısıtlama olmadığını belirtmektedir.

Aşağıda bir çok tasarım örneği bulabilirsiniz.

CEYD-A’nın en etkili özelliklerinden biri de Olaya Dayalı Programlama‘yı (Event Driven Programming) desteklemesidir. Telefon çaldığında, mesaj veya bildirim geldiğinde, uygulama açıldığında, cevap bulamadığında kendi kurgularınızı çalıştırabilirsiniz.

Başka bir olaya dayalı programlama örneği – onlocationleft
Favori yerlerinizden ayrıldığınızda sesli olarak sizin belirlediğiniz kurguda bildirim almanızı sağlıyor. İlk parametre yer ismini belirtirken, ikinci parametre mevcut konumunuzdan yer ismine olan mesafeyi belirtiyor.

Değişken Kullanımı: Örnekte robot ruh hallerini gösteren değişkenlerin kullanımı gösterilmiştir. Değişkenler kullanıcı tarafından oluşturulabilir, diğer kurgularda kullanılıp değerlendirilebilir. Cihaza özeldir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.