DigitalAge: Türkiye’den sesli asistan örnekleri

DigitalAge’in 14.03.2019 tarihli yazısınındaki listede CEYD-A’ da bulunmakta.

Türkiye’de sesli asistanların ağırlıklı olarak bankacılık sektöründe kullanıldığını görüyoruz. Bununla birlikte diğer alanlarda da kullanıma rastlıyoruz. Ülkemizde öne çıkan sesli asistanlardan bazılarını derledik.

Ceyd-a

İlk olarak 2014 yılında karşımıza çıkan Türkçe komutlarla çalışan ve eğitilebilen mobil asistan uygulaması Ceyd-a’nın kullanıcı sayısı üç milyonu geçmiş durumda. Cep telefonlarının yanı sıra internet üzerinden de kullanılabilen uygulamanın, geliştirici firmalar ve akademik çalışmalar için internet hizmeti de bulunuyor. Bu şekilde, isteyen firmaların kendi Siri, Cortana, Google Assistant veya Bixby benzerlerini oluşturmaları mümkün. Firmanın sitesinde yer alan bilgiye göre, Ceyd-a bugün 300 bin komutu tanıyabiliyor.

Garanti Cep UGİ

Garanti Cep Mobil İşlem Asistanı (UGİ) Mayıs 2016’dan bu yana müşterilerine hizmet veriyor. UGİ ile görüşmeye başlamak için, Garanti Cep’in içindeyken UGİ ikonuna tıklamak yeterli oluyor. UGİ sunduğu özel tasarlanmış deneyimle, para transferinden döviz alış satışına, en yakın ATM’yi bulmaktan piyasa bilgilerine, kredi kartı borcundan kira ödemelerine kadar Cep Şubesi’nden yapılan işlemleri sesle gerçekleştirmeyi sağlıyor. UGİ, 200’e yakın işlemi, tamamen müşteriye özel ürünlere, içeriklere, mevcut duruma, kayıtlara, o günün tarihine, sorgulanan başka bir tarihe ve birçok konsepte göre farklı cevaplandırabiliyor.

İş Bankası Maxi

İş Bankası’nın kişisel asistanı Maxi, Ekim 2018’de duyuruldu. İş Bankası’nın yapay zekâ ve aynı zamanda doğal dil işleme yeteneğine sahip kişisel asistan hizmeti Maxi ile müşteriler hem konuşarak hem de mesajlaşarak etkileşime geçebiliyor. Bankanın müşterileri ilk aşamada harcama tavsiyesi, harcama verileri, kredi kartı bilgileri, hesap bakiyesi, para transferi ve işlem bilgilerine ulaşabilecek. Kalabalık ortamlarda sesli olarak bankacılık işlemleri gerçekleştirmek, kullanıcılar tarafından tercih edilmeyebilir. Bu nedenle Maxi ile sesli iletişimin yanı sıra mesajlaşarak da etkileşim kurulabiliyor. Türkiye İş Bankası’nın kişisel asistanı Maxi ile Google Asistan’a entegre olan ilk Türk bankası olduğunu not olarak ekleyelim.

 

 

 

 

Kaynak: https://digitalage.com.tr/turkiyeden-sesli-asistan-ornekleri/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.