Türkçe sesli komut tanıyan ve kullanıcılardan öğrenebilen CEYD-A, kullanıcılardan yoğun ilgi görüyor. İlk olarak geçtiğimiz Şubat ayında incelediğimiz Android için geliştirilen mobil sesli asistan, bugüne kadar 300 bin kez indirilmiş ve 90 bin kullanıcıya ulaşmış. Ezan, İstiklal Marşı ve şiir okumaktan, ambülans çağırmaya ve hatta bir sanal bir partner gibi eğitmeye kadar farklı özelliklerini deneyen kullanıcıları CEYD-A’ya bugüne kadar yaklaşık 40 bin yeni komut öğretmiş.
Cenker Şişman’ın bir yan proje olarak başladığı CEYD-A’ya yüklenen komutların onaylanması gerekiyor ve uygulamanın gördüğü ilgi haliyle geliştiricisini de yer yer zorluyor. Zira Cenker Şişman, CEYD-A’nın “her on saniyede yeni bir kelime öğrendiği” zamanlar olduğunu ve gelen bütün komutları onaylayacak vakti olmadığını söylüyor.
Google Play Store’da verimlilik kategorisinde en popüler ve en çok hasılat yapan uygulamalar sıralamasında ilk sıraya kadar yükselenCEYD-A’nın reklamsız tam sürümü ücretli 9,99 liradan sunuluyor ve bugüne kadar bin kişi tarafından satın alınmış. Satın almaların çoğu uygulamanın geliştirilmesine katkıda bulunmak için yapılıyor zira Cenker Şişman projenin büyük bir bölümünü tek başına üstleniyor.
Engelsiz erişim için Android’de önerilen uygulamalardan biri olan CEYD-A’nin öğrendikleri arasında belirli bir AVM’nin sorduğunuz saatte açık olup olmadığını ya da nereli olduğunu sorduğunuzda, anlık konum bilgisini hesaplayıp size bulunduğunuz semt ismini söyleyebilmesi de var. Birkaç satır kodla öğretilen bu beceriler, geliştiricilerin CEYD diline rağbet gösterdiğini de işaret ediyor.
Kullanıcılarla birlikte Cenker Şişman’ın da sürekli geliştirdiği CEYD-A’ya son eklenen özellikler arasında, hızlı komut onay sistemi ve sesli olarak işlem yapmak var. Bilmediği bir soruyla karşılaştığında bugüne kadar sizden yeni bir cevap öğretmenizi isteyen CEYD-A artık, işlem yap seçeneğiyle bir başka komutu sesli olarak tanımlamanıza da izin veriyor.
CEYD-A ile ilgili en önemli soruysa yakaladığı popülerliğin sürdürülebilirliği ve bu yükselişinden nasıl fayda sağlayacağı. Agresif bir hedefle gelmediği için kullanıcı tarafında kolayca benimsenen CEYD-A’nın ne olacağına da şimdilik kullanıcıları karar veriyor.
Cenker Şişman CEYD-A ile ilgili tüm geliştirmeleri ve kullanıcıların ihtiyacı olan desteği ilgili sayfasından yayınlıyor. Kullanıcıların web üzerinden kendi cihazlarına ekleyebilecekleri komutları tanımlamak içinse buraya gitmesi gerekiyor.
Kaynak: Webrazzi