CEYD-A’nın Kendi Dili İle Geliştirilen Yapay Zeka Özelliği

Belki de bu özellik bir ilk olma özelliği taşıyor: Öyle bir sistem düşünün ki kendisini kendi dili ile geliştirebiliyorsunuz (CEYD dili) ve bu geliştirilen özellik sizin insan eli değen yazdığınız komutlar cevap vermeyince en son çare olarak devreye giriyor bir nevi CEYD-A kendisi kendi dili ile kodlayıp yazılan kodu çalıştırıp araştırıyor ve kendi mantığıyla insan etkisinden bağımsız cevap veriyor. İşte bu yeni özelliği hem de bir Türk eseri olarak gururla sunmak isterim:

Anlaşılabilecek örneklerle anlatmak isterim:
Aşağıdaki 2 örnek komut önemli günleri bulup cevap veren, kullanıcıların hangi kaynaktan alınacağını gösterip CEYD-A ya yol gösterip cevabını veren örnekler. Bu örnekleri şu ana kadar eklenen komut yapıları olarak düşünmek mümkün. İnsan kontrolünde yol gösterilip verilen cevaplar:

Ancak, CEYD dili ile web üzerinden yazılıp geliştirilen ve tüm CEYD-A lara yayılan yeni özellik ile işler daha ilgi çekici bir hale dönüşüyor. Diyelim CEYD-A kullanıcıların eklediği komut kaynaklarından bilgi bulamadı. Kendisi web üzerinde araştırma yapıp, doğru veya yanlış kendi mantığıyla size cevap sunuyor. Bu yazıyı hazırladığım sırada sadece NE ZAMAN konusu ile sorulara kendi araştırma sonucunu hazırlıyor. Diğer konular için benzer özellik henüz devreye girmedi. İşte bazı örnekler:

Kısaca CEYD-A Nedir ?

2014 yılında Android işletim sistemi cep telefonu ve tabletlerde piyasaya sürülen CEYD-A, Yapay Zeka ve Dil İşleme konulu projeleri web üzerinden kodlayıp cihazlara yaymak için geliştirilen CEYD dilinin Asistanı olarak ortaya çıktı. Rakiplerinden kendisini farkettiren özelliği kullanıcıların kendi komutlarını kendi CEYD-A’ları için yazabilmeleri hatta bu komutların tüm kullanıcılara yayılabilme imkanının sağlanması ve yeni komutlar için bu yayılan komutların tekrar kullanılabilmesidir.Halen 2.5 milyon ücretsiz kullanıcıya ve 300 binden fazla kullanıcı komutuna sahip CEYD-A uygulaması, Google Play Market’ten indirilebiliyor. 2016 yılında Android Navigasyon cihazları ve 2017 senesinde Android TV versiyonu için çalışmalar başlamış olup, 2017 senesinin son çeyreğinde http://beta.ceyd-a.com sitesindeki web sürümü ile platformdan bağımsız olarak tüm kullanıcılara ulaşmaya başlamıştır. Aynı zamanlarda sunmaya başlanan web servis hizmetiyle iOS , Windows, Linux gibi değişik sistemler için entegrasyon çalışmalarına imkan tanınmıştır. Ayrıca diğer bir koldan IOT cihazları için destek sunulmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.