Komut Ekleme Nasıl Yapılır ?

× Kasım 2019 itibariyle komutlar kod yazma ihtiyacı olmadan da geliştirilebilir. CEYD Blok Geliştirme yapısındaki yap boz mantığıyla blokları birleştirip komut oluşturabilirsiniz. Kodlar geliştirdiğiniz blok tasarımıyla otomatik sizin için oluşacaktır. Eğlenceli ve eğitici olan bu yöntemin kullanımı kod yazma gereksinimi olmadığı için çok basittir.

Kurgu Tasarlama Sayfası
CEYD-A'yı kod yazmadan geliştirmek

Komut Nedir ?

CEYD-A halen 2500 adeti sistem komut olmak üzere 300 binden fazla komut içermektedir. Bu sayı günden güne artmaktadır. Komut CEYD-A’ ya sorduğunuz soru ve size vereceği cevabı tanımlamaktadır. Aynı soru için farklı cevaplar da tanımlanabilir. İster kod içeren çok detaylı içerikler ister çok basit cevaplar hazırlanabilir.

İlk ayarları yapalım

Aşağıdaki videoda blok geliştirerek nasıl komut kurgusu eklenebileceğini gösteren bir örnek bulunmaktadır. Uygulama içinden ilk açılışta ayarlar otomatik olarak sizin için yapılmaktadır.
Eğer cihaza özel otomatik olarak oluşturulan geliştirici bilgilerini siz kendiniz oluşturmak istiyorsanız aşağıdaki yönergeleri uygulayabilirsiniz. CEYD-A’ yı cihazınıza kurduktan sonra ekranın sol kısmındaki menüyü seçelim ve Kendi Komutlarım seçeneğine tıklayalım
CEYD-A Açılır Menü
Açılan ekran aşağıdakine benzer bir ekran olacaktır. Cihazınıza tanımlayacağınız komutlar için bir geliştirici hesabı oluşturacağız. Bu işlemler tamamen ücretsizdir. Geliştirici olup yeni komutlar eklemeniz CEYD-A’ nın geniş kitlelere ulaşabilmesi için yararlı olacaktır.
Komut Ekleme Kayıt Formu
Ekrandaki tüm alanlar otomatik olarak dolacaktır. Size kalan sadece şifre kısmınını belirlemek olacaktır. İçinde çğıöşü gibi Türkçe karakter ve boşuk içermeyen bir şifre yazıp KAYDOL/GÜNCELLE seçeneğine tıklayınız. Artık kayıt oldunuz. Sadece cihazınızda çalışacak bir komut yazabiliriz.

Basit bir komut yazalım

Komut ekle sayfasından giriş yapalım. Eğer kullanıcı bilgileriniz yok ise yeni bir kullanıcı oluşturalım. Bu bilgiler cihazdaki geliştirici bilgileri ile aynı olmalıdır.
Cihaz içi Komutlar Ekranı
Yukarıdaki ekrana benzeyen bir ekran karşınıza gelecektir. Örnek ekran daha önceden komut içeren bir hesap olduğu için sizin ONAYLANMIŞ KOMUTLARI da içermekte. Onaylanmış komutlar sadece kendi cihazınızda değil tüm CEYD-A’ larda çalışır durumdadır. CEYD-A’ nın asıl gücü eklenen her kullanıcı komutunun tüm kullanıcılara yayıldığında ortaya çıkmaktadır. Tüm CEYD-A ların kullanabileceği günden güne büyüyen bir komut hazinesi oluşmaktadır. Şimdi ekrandaki kırmızı kalem şekline basalım
Cihaz içi Komutlarınızın Listesi
Karşımıza Yeni Komut, Kopyala gibi seçenekler çıkacaktır. Yeni Komut üzerine tıklayalım. Oluşturacağımız komut, biz dene, denesene veya denemelisin dediğimizde bize neyi deneyeyim ? cevabı versin.
Komut Ekleme Sayfası
SORU kelimesine dene yazıp EKLE butonuna basalım, aynı şekilde denesene ve denemelisin yazıp ekleyelim.
Komut Ekleme Sayfası Güncelleme
CEYD-A nın Söyleyeceği Cümle bölümüne neyi deneyeyim? yazdıktan sonra kırmızı kalem butonuna basıp, Güncelle seçeneğini seçelim. Sayfa yenilenince komutumuz tanımlanmış olacaktır.
Komutlarınızın Listesi
CEYD-A’ yı kapattıktan sonra 2 dakika içinde yeni komutumuz devreye girecektir. Artık ona dene dediğinizde size neyi deneyeyim diyecektir.
CEYD-A’nın Komutlarınızı Çalıştırması
Eğer cevaptan memnun kalmadıysanız komutu sil veya komutu güncelle seçeneklerinden birini de seçebilirsiniz.

Daha detaylı bir örnek yapalım

Şimdi biraz daha detaylı bir örnek yapalım: Komutlarınızı sadece cihazınızdan değil notebook, masaüstü gibi klavyeyi daha rahat kullanabileceğiniz bir bilgisayardan da tanımlayabilirsiniz. Yapmanız gereken Komut Ekle adresine girmek. Aşağıdaki gibi bir sayfa açılacaktır:
Komut Giriş Ekranı
Cihaza tanmladığınız kullanıcı ismi ve şifrenizi yazıp GİRİŞ butonuna basınız. Eğer kullanıcı ismi ve şifrenizi hatırlamıyorsanız cihazınızın CEYD-A ayarlarında geliştirici bölümünden bu bilgilere ulaşabilmeniz mümkün. Yeni Kayıt seçeneği ile ücretsiz yeni bir hesap da açabilirsiniz.
Komutlarınızın Listesi
Giriş butonuna bastıktan sonra önceki tanımladığımız komutumuzun da listelendiğini farkedeceksiniz. Kırmızı kalem butonuna basıp Yeni Komut seçelim ve yeni bir komut tanımı yapmaya başlayalım. Bu komutumuz ise Okumayı dene, Yüzmeyi dene, Koşmayı dene gibi dene ifadesinin önünde başka bir kelime olduğunda bu kelimeyi alıp cevap içinde kullansın. Yani, cevap olarak okumayı denesene dediğimizde okumayı denememi istiyorsun desin.
Komut Ekleme Sayfası
Bu örnekte yeni bölüm keşfedeceğiz: ŞABLON ALANI. Bu alan içine kendi sorumuzun yapısını tanımlayabilir ve sorunun içinde geçen parametreleri cevaba yansıtabiliriz. Hazır şablonlar bölümüne basarsak çok sayıda pratik şablonlar da kullanabiliriz. Ancak bu örneğimizde kontrol bizde olsun ve şablonumuzu biz belirleyelim. Şablona aşağıdaki ifadeyi yazalım: {BAŞ}({KELİME1})({İ EKİ}) dene{HER} CEYD-A Türkçe yapısına en iyi uygun olacak şekilde geliştirilmektedir. {BAŞ} cümlemizin başında herhangi bir kelime topluluğu olabilir anlamındadır. Sonrasında parantezler içinde {KELİME1} görmekteyiz ve cümlemizdeki okuma, yüzme, koşma ifadelerini algılamak içindir. Yine devamındaki parantezler içindeki {İ EKİ} -yi,-i,-yu,yı,-ı,-ni gibi ekleri algılamak içindir. Sonrasında dene ifadesi geçmekte ve  {HER} ile cümlemizi kapatmaktayız. {HER} cümlenin sonunda herhangi bir ifade olabilir anlamındadır. Burada {BAŞ} ve {HER} cümlemizi sadece okumayı dene ifadesi ile sınırlandırmamak içindir. Yani bence okumayı dene hiç pişman olmazsın dediğimizde de bu şablon devreye girecektir. {KELİME1} ve {İ EKİ} ifadelerinin etrafında ayrıca parantezler olduğuna dikkat çekmek isterim. Parantezler içindeki ifadeler cevap içinde de kullanılabilir. CEYD-A’ın söyleyeceği cümle alanına {KELİME1}{İ EKİ} söylememi istiyorsun yazalım ve kırmızı kaleme basıp Güncelle işlemini seçelim. Yaklaşık 2 dakika geçtikten sonra CEYD-A artık okumayı denemelisin dediğimizde okumayı denememi istiyorsun cevabını verecektir.
CEYD-A nın Komutlarınızı Çalıştırması
Sonraki yazılarda daha detaylı komut yazma örnekleri vermeyi planlıyorum. Eleştirilerinizi ve anlaşılmayan noktalar var ise bana iletmenizi rica ediyorum.

Komut Ekleme Ekranı Özellikleri

Ceyd-a komut ekleme yapısı geliştirmeler için bir çok kolaylıklar sağlamakta. Kod tamamlama, Parametre yardımı, Hata gösterimi ve Kodu denemek için çalıştırma bunlardan birkaçı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.